alla hjärtans dag

FRIDA-Sara: ”Jag dejtar mig själv på Alla hjärtans dag”

Antingen har du någon att fira Alla hjärtans dag med, är en ensam singel eller en bitter kärlekshitler. När ska vi kunna välja bort dagen utan att folk kollar snett?

Hysterin kring Alla hjärtans dag har absolut inte lagt sig år 2017 och även här på FRIDA-redaktionen har frågan kring vad man ska göra den här speciella tisdagen i februari florerat. Det ses som ”tur” om du har någon att faktiskt fira med och att du slipper slås av känslor som ensamhet och utanförskap. Paniken över att sitta själv i soffan framför en romantisk film och skrolla igenom Instagram och se alla hjärtformade kuddar och romantiska presenter som ens vänner, bekanta och kändisar har köpt till varandra har gått att ta på.

Om du inte har en partner förväntas du ha kompisar att umgås med den 14 februari, för att sitta själv är som att du antingen erkänner att du är värdelös eller för att du en iskall person som tycker ordet kärlek skär i öronen. Har det gått så långt att vi inte självmant kan välja att inte fira den här dagen utan att anses vara en kärlekshitler? Är det inte mer skrämmande att vi känner att vårt värde och status i samhället ska baseras på vad vi väljer att göra just den här dagen? Att vi har en dag om året där vi måste visa kärlek till de vi bryr oss om för om vi inte gör det så räknas det inte?

Att jag ska se mitt biohäng med mina vänner som det näst bästa jag kan göra på Alla hjärtans dag och en typ av back up-plan är sjukt”.

Jag är snart 26 år och jag har aldrig haft en dejt på Alla hjärtans dag. Jag har aldrig varit någons Valentine och aldrig köpt en Alla hjärtans dag-present till en partner. Det är klart att jag har känt mig ensam, utanför och haft ett behov av att göra någonting med mina vänner för att inte sitta hemma själv. Men jag har förbisett alla blombuketter som jag aldrig har fått, skrattat ironiskt åt presenter som för mig varit så klyschiga att jag aldrig hade velat få dem själv och insett vad den här dagen egentligen betyder för mig. Det är bara en dag.

En dag om året säger ingenting om mig, om hur mycket kärlek jag har omkring mig eller vilket civilstånd jag tycker passar in på mig. Därför tänker jag ta tillfället i akt och dejta mig själv den 14 februari. Jag är trött på att jag förväntas drömma om alla stereotypiska och klyschiga dejter bara för att jag är singel. Att jag ska se mitt biohäng med mina vänner som det näst bästa jag kan göra på Alla hjärtans dag och en typ av back up-plan för att jag inte är i ett förhållande.

Alla hjärtans dag handlar om att visa kärlek. Att visa kärlek till en annan människa. Att visa kärlek till någon som du tycker om. Att visa kärlek till någon som behöver få kärlek. Att visa kärlek till dig själv. 2017 är året som jag ska göra mig själv till en prioritet och hur kan jag göra det bättre om inte genom att dejta mig själv på Alla hjärtans dag?

Foto: IBL, Pavel Maira