11 frågor och svar om snoppen – som du alltid undrat över

Penisar kan vara sneda, tjocka, smala och ha vita fläckar. Men varför luktar de ibland illa? Vi svarar på alla frågor du någonsin undrat om snoppen.

Fråga: Hur lång är en penis?

Svar: Genomsnittslängden på en slak penis är 9,16 cm. När snoppbäraren får stånd ökar längden med ytterligare 60 procent.

Fråga: Kan en penis gå av?

Svar: Både ja och nej. Om penisen vid stånd av misstag råkar böjas kraftigt kan svällkropparna eller hinnan runt om svällkropparna skadas. Det kallas ibland för penisfraktur eller bruten penis, trots att det inte finns något ben i penisen som kan brytas.

Fråga: Varför luktar vissa snoppar illa?

Svar: En snopp ska egentligen inte lukta illa. Men om man inte sköter sin hygien varje dag kan det snabbt lukta ganska illa. Under förhuden samlas varje dag en hel del sekret från urinröret, restdroppar av urin, tvålrester, damm från kalsongerna, bakterier och smuts.

Fråga: Kan det göra ont när en kille har sex?

Svar: På undersidan av ollonet finns en hudsträng som heter frenulum. Många killar känner att strängen är lite kort och den kan faktiskt gå av eller spricka (om man till exempel drar förhuden alltför långt ner). Det är inte farligt utan läker ofta själv på någon vecka – dock kan det blöda en hel del och göra ont på killen.

Fråga: Vad är det vita som syns under förhuden?

Svar: Under förhuden finns något som kallas forcyde körtlar – de producerar smegma som i sin tur håller huden smidig och frisk. Hos vissa är körtlarna synliga medan andras är små som nålhuvuden och vita till gulvita i färgen. Man kan säga att det motsvarar tjejers flytningar.

Fråga: Hur runkar man av en penis?

Svar: Det finns inget direkt rätt och fel när det kommer till onani. Alla gillar olika. Många killar gillar att använda saliv eller glidmedel för att få lite fukt på penisen. Man kan ta tag i penisen längst ner vid roten och dra uppåt och neråt, eller börja att kupa handen över ollonet och sedan dra neråt. Vissa gillar när handen vrids lite i upp-ner-rörelsen, som om man gasar på en moped med handen. Smek med en eller båda händerna.

Fråga: Är det skönare att bli berörd någonstans på snoppen?

Svar: Precis som tjejer är killar olika känsliga på olika ställen, den lilla strängen under ollonet och kanten runt om ollonet är extra känslig.

Fråga: Varför är sperman klumpig?

Svar: När killar får utlösning kommer spermier ut ur snoppen. Dessa kan spruta ut, droppa eller rinna. De kan lukta och smaka mycket eller ingenting alls och kan se helt olika ut. Kletigt och vitaktigt eller klumpigt och näst intill gult. Alla snoppbärare har olika spermier vid olika tillfällen, de är helt normalt.

Fråga: Varför är vissa snoppar helt sneda?

Svar: Att snoppen är sned när en kille har stånd är vanligt. En mindre krökning skapar sällan några problem vid sex. Men en större krökning kan ställa till problem vid penetration och kan då behöva opereras.

Fråga: Kissar killar från samma hål som spermierna kommer ut?

Svar: Ja. Sädesledarna sitter samman med urinröret. Med hjälp av muskelceller i sädesledarna skickas spermierna ut genom urinröret när du får utlösning. När du har stånd stängs dock öppningen från urinröret till urinblåsan.

Fråga: Hur många spermier kommer ut när en kille får utlösning?

Svar: I en utlösning brukar det finnas mer än trehundra miljoner spermier. Man kan få hur många utlösningar som helst utan att spermierna tar slut, eftersom det bildas nya varje dag.

Foto: IBL

Källa: RFSU.se, Umo.se, stockholmsmansmottagning.se

Läs mer!
Sex tecken på att du inte är bra på att kyssas
Så tar du upp sex-snacket med dina föräldrar
Guide: Allt du behöver veta om analsex