Fråga FRIDA: ”Vad ska man tänka på om man ska ha sex för första gången?”

TT

Fråga FRIDA: ”Vad ska man tänka på om man ska ha sex för första gången?”

Många av er läsare har skickat in frågor om vad man ska tänka på om man ska ha sex för första gången. Vi har pratat med sexologen Suzann Larsdotter som har svaret.
Sexologen svarar: 4 vanliga frågor om sex
Slå på ljud

På FRIDA vill vi gärna besvara era frågor om sex, känslor och relationer så gott vi kan. Därför har vi tagit fram “Fråga Frida” där ni läsare kan skicka in era tankar och funderingar om allt ifrån kropp till knopp, som såväl experter som sexologer och barnmorskor svarar på.

Har du en fråga som du vill ha svar på? Skicka in den här – och glöm inte att märka mejlet med ”Fråga Frida”!

Fråga: ”Vad ska man tänka på om man ska ha sex för första gången?”

Suzann Larsdotter, sexolog, svarar:

Suzann Larsdotter, sexolog, svarar: ”Det man kan tänka på är att sex är så otroligt mycket mer än samlag. Det finns gnuggsex och smeksex till exempel. Man kan faktiskt ha fantastiskt sex med kläderna på, genom att ligga och gnugga sig mot varandra. Försök att se sex som ett smörgåsbord, det finns köttbullar, skinka, brysselkål och vegetarisk paté. Och då kan man fråga sig: "Vad är jag sugen på idag?"

När man har samlag första gången kan det göra lite ont, kanske för att man inte är så upphetsad eller för att man är lite nervös. Gör det lite ont i början och sedan går över är det okej, men fortsätter det att göra väldigt ont ska man stoppa.

Om man är en kille eller person med snopp som ska ha sex med en tjej/person med snippa så måste man tänka på att skydda sig mot oönskade graviditeter (om man har samlag) och det enklaste är naturligtvis att använda kondom. Men man kan också gå till en ungdomsmottagning och skaffa sig en annan form av preventivmedel.

Tjejer som har sex med killar och killar som har sex med killar behöver också tänka på att skydda sig från könsjukdomar, men där beror det på vilket sorts sex man har. Ställen där man har slemhinnor, som till exempel munnen, slidan, vulvan och i anus, behöver man skydda. Kommer man i kontakt med dem genom att slicka, suga, ha analt eller vaginalt sex så kan man smittas. Men har man aldrig haft sex kan man inte heller ha en könssjukdom. Många tror att könssjukdomar uppstår i själva sexet, men det gör det inte utan det är virus och bakterier som överförs från någon annan.

Killar, eller personer med snopp, kan bli stressade i början och då tappar de erektionen. Detta beror alltså inte på deras partner. Det är också ganska vanligt att killar eller snoppbärare kommer väldigt snabbt, men sexet behöver inte vara slut för det! Då kan man fortsätta med smeksex och göra andra saker istället”.

Relaterade artiklar
6 anledningar att inte raka könshåret
Fråga FRIDA: "Hur känns det att ha sex för första gången?