Fråga FRIDA: "Hur känns det att ha sex för första gången?"

TT

Fråga FRIDA: "Hur känns det att ha sex för första gången?"

Många av er läsare har skickat in frågor om hur det känns att ha sex för första gången. Vi har pratat med sexologen Suzann Larsdotter som har svaret.
Sexologen svarar: 4 vanliga frågor om sex
Slå på ljud

På FRIDA vill vi gärna besvara era frågor om sex, känslor och relationer så gott vi kan. Därför har vi tagit fram “Fråga Frida” där ni läsare kan skicka in era tankar och funderingar om allt ifrån kropp till knopp, som såväl experter som sexologer och barnmorskor svarar på.

Har du en fråga som du vill ha svar på? Skicka in den här – och glöm inte att märka mejlet med ”Fråga Frida”!

Fråga: ”Hur känns det att ha sex för första gången?”

Sexologen Suzann Larsdotter

Suzann Larsdotter, sexolog, svarar: ”Det ska kännas bra i magen brukar jag säga, man ska känna lust och vilja att ha sex. Man kanske känner att man är sugen och att det pirrar lite skönt i kroppen. Innan man har sex med någon annan kan det vara bra att ha provat att ha sex med sig själv. Det är ett sätt att lära känna sin kropp. Det kan kännas på så många olika sätt, alltifrån pirrigt till lite läskigt. Snippan kan bli våt och den kan bulta och pirra.

Ibland känns det inte skönt när man har sex och det är en viktig signal. Det kanske kändes bra från början, men sedan är det något som gör att man inte vill längre, och då kan man alltid sluta. Man har alltid rätt att stoppa precis när man vill, även om man sagt ja till att ha sex med någon från början.

Om det inte känns bra är det viktigt att stanna upp och fundera på vad det är som inte känns rätt. Man kanske hör att ens förälder eller ett syskon kommit hem och blir störd av det, eller att det gör lite ont och då är det bra att inte fortsätta.

När man har samlag första gången kan det göra lite ont, kanske för att man inte är så upphetsad eller för att man lite nervös. Gör det lite ont först och sen går över är det okej, men fortsätter det att göra väldigt ont ska man stoppa. Men kom ihåg, sex är så många olika saker, de flesta tänker att det bara är samlag, men det är så otroligt mycket mer. Sex kan vara att man bara ligger och smeker varandra till exempel”.

Relaterade artiklar
Hur rakar man snippan? Här är allt du behöver veta
Fråga FRIDA: Är det vanligt att blöda efter man haft sex första gången?
Det här händer i kroppen när du blir kåt