Tio saker du behöver veta om sex – innan du har det första gången

Tio saker du behöver veta om sex – innan du har det första gången

Känner du dig nervös inför att ha sex första gången? Läs igenom de här tio punkterna så får du bättre koll på läget!
TV: Här är 6 tecken på att du inte är redo för sex
1:32

Efter reklamen: TV: Här är 6 tecken på att du inte är redo för sex

(1:32)

Slå på ljud

1. Du avgör själv vad som är sex för dig

Många tänker att penis-i-snippa-sex är det enda sex du kan ha för att det ska räknas som att du ”blivit av med oskulden”. Men om du inte vill gillar den typen av sex, så räknas exempelvis oralsex och petting också som att du har haft sex. Du bestämmer helt enkelt själv!

2. Det spelar ingen roll att du inte haft sex innan

Många är nervösa för att de inte haft sex tidigare och kanske är din blivande sexpartner mer erfaren. Oroa dig inte! Ingen kommer se ner på dig för att du är oskuld, snarare bli väldigt smickrade för att du väljer att ha sex med just den personen.

3. Det är ingenting som går sönder eller spräcks…

Myten om att tjejer har en mödomshinna som går sönder när vi har sex lever fortfarande kvar. I själva verket är det ingenting som spräcks när vi har sex första gången och det är omöjligt för någon att avgöra om du har haft sex tidigare eller inte.

4. …men det kan göra lite ont

Många är rädda för att det ska göra ont och blöda först gången. Långt ifrån alla blöder men en del upplever att det känns lite extra första gången. Det är inte farligt men det viktiga är att du är avslappnad, är med en person du känner dig trygg med och att du är upphetsad och redo för sex.

5. Du kan känna att du inte har någon aning om vad du gör

Så ni rullar runt under lakanen, hånglar och tar på varandra men du känner dig helt lost. Inte konstigt – du har ju faktiskt aldrig gjort det här förut. Det är helt okej om det blir lite pinsamt, stelt eller fel. Ingen förväntar sig någonting annat.

6. Du kan bli besviken

Vi hör ofta stories om hur det är att ha sex och har sett massa sexscener på film. Men när du själv har haft det första gången är det lätt att lämnas med en känsla av besvikelse. Var det bara det här? Med största sannolikhet blir det bättre med tiden men verkligheten överrensstämmer sällan med filmens värld, och det gäller även i sängen.

7. Ert förhållande kan bli lite stelt efteråt…

Kanske blev det inte som ni hade tänkt er, kanske var det jobbigt att visa er nakna för varandra, kanske insåg ni att ni borde ha väntat. Oavsett om det var en bra eller mindre bra första gång är det inte ovanligt att det blir stelt mellan er. Att ni vet att ni efteråt borde prata om någonting som hände, men att ingen vågar göra det.

8. … men ni kan också komma närmre varandra

Att ha varit så pass intim med någon gör också att ni kan känna att ni har ett speciellt band mellan er. Om du gör det med din partner är det mycket möjligt att du känner dig mer kär i hen, att du litar mer på personen och att ni börjar pratat med varandra om saker ni tidigare inte gjort.

9. Hur viktigt det är att ni skyddar er

Det gäller att ha koll på olika preventivmedel och att ni skyddar er. Ha kondomer redo och öva gärna på att sätta på den innan (på en banan eller liknande) så att du vet hur man gör. Om du tycker det är pinsamt att nämna skydd eller att ni bara struntar i det, då är ni helt enkelt inte redo för sex och de konsekvenser som det kan få.

10. Det är olika för alla

Det är vanligt att prata med sina kompisar om sex och att känna att man är den enda som inte gjort vissa saker eller som inte tycker att det där med sex är så fantastiskt. Men glöm inte att man själv väljer vad man vill berätta och att de flesta har något problem eller något som känns pinsamt men som de inte pratar om. Ingen har ett perfekt sexliv, och speciellt inte i början.

Läs också:
Test: Är du redo för sex?
Killarna berättar: Så var det att ha sex första gången
Fråga FRIDA: ”Kan kondomen spricka?”

Foto: IBL

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.