vanliga myter om sex

Fem vanliga myter om sex (som många tyvärr tror på)

Har du koll på vad som är sanning och myt när det kommer till sex? FRIDA listar fem vanliga myter om sex som det är dags att sluta tro på, en gång för alla.

Har du koll på ett gäng vanliga myter om sex? Det finns en hel del (tyvärr), men FRIDA listar fem vanliga myter som du förmodligen har stött på både en och två gånger.

Myt #1: Mödomshinnan

Nej, nej, nej – det går inte att se på könet om någon har haft sex, och mödomshinnan är en seglivad myt. Varken en gynekolog eller en partner kan se på slidan eller snoppen om du har haft sex. Däremot finns det en slidkrans i slidan som kan vara mer eller mindre uttänjd, men det behöver inte bero på att personen i fråga är oskuld eller ej.

Myt #2: Det går inte att bli gravid när man har mens

Det sägs att det bara går att bli gravid under ägglossningen, men sanningen är att det faktiskt händer att kvinnor blir gravida under mensen också – så skydd är alltid lika viktigt för att slippa en oönskad graviditet!

Myt #3: Killar tänker mer på sex än vad tjejer gör

Återigen nej – det är helt individuellt. Många undersökningar visar att ungdomar, både tjejer och killar, tänker på sex flera gånger om dagen. Men att killar tänker på sex oftare? Det är en myt, och det är olika från person till person.

Myt #4: Killar vill ha sex oftare än vad tjejer vill

Precis som förra myten så är sexlusten helt olika från person till person. Vissa personer vill ha sex ofta, andra lite mer sällan. Vissa onanerar varje dag, andra gör det inte – så enkelt är det. Men otaliga studier har visat på att det inte ligger någon sanning i att killar är kåtare än tjejer.

Myt #5: Tjejer onanerar inte (och tittar inte på porr)

Att onanera är helt normalt, men i vanlig ordning gör vissa det mer ofta än vad andra gör. Att kolla på porr är inte heller bara killar som gör, men det är helt upp till var och en. Enligt en undersökning från Folkhälsoinstitutet tittade 73 procent av de tillfrågade gymnasietjejerna på porr.

Läs mer:
Video: ”Så får du orgasm”
Tips! 4 onanitips med saker du har hemma
Guide: Sex tips för ett lyckligare förhållande

Foto: IBL
Källa: Rfsu, Umo, Folkhälsoinstitutet