Fem saker du inte visste om kondomer

Fem saker du inte visste om kondomer

De skyddar mot graviditet och könssjukdomar, men det finns betydligt mer att veta om kondomer. Spana in den här listan!

1. Den finns i olika storlekar

De finns en standardstorlek på kondomer som passar de flest då den är väldigt töjbar. Men om din partner är väldigt välutrustad finns det även större storlekar. Att skylla på att kondomen är för tight för att använda funkar alltså inte.

2. Den är 98 procent säker

Inget preventivmedel är 100 procent säkert (då du kan glömma ett p-piller eller att kondomen kan glida av till exempel). Att använda kondom vid samlag skyddar till 98 procent om du använder dem på rätt sätt.

3. Du kan vara allergisk

Kondomer är gjorda av latex (gummi) vilket en del kan vara allergiska mot. Om du, eller din partner, är allergisk kan det visa sig genom bland annat röda utslag. Då finns det kondomer gjorda av plast som ni kan använda i stället.

4. Den kan bli för gammal

Alla kondomer har ett bäst före-datum som står på förpackningen. Använder du en kondom som har gått ut så kan den vara uttorkad och spricka lättare.

5. Spola inte ner den i toaletten

När ni är klara ska kondomen slängas i soporna (rulla in den i papper så behöver ni inte avslöja er för resten av familjen). Att spola ner den i toaletten kan orsaka stopp i vattenledningarna.

Läs också:
Fem sätt att få kondomen att bli sexigare
Sex tips som gör det mindre pinsamt med kondom
FRIDA visar: Så sätter du på en kondom

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Källa: UMO

Foto: IBL