Fem frågor och svar om att ha sex första gången

Fem frågor och svar om att ha sex första gången

Det är inte lätt att ha koll på allt som har med sex att göra, speciellt inte innan du har haft det. Här är fem frågor och svar om att ha sex första gången.
Sexologen svarar: 4 vanliga frågor om sex
2:59

Efter reklamen: Sexologen svarar: 4 vanliga frågor om sex

(2:59)

Slå på ljud

Hur ont gör det?
Svar: Det är väldigt individuellt men det gör vanligtvis lite ondare första gången än när du har sex sen. Det beror på att du inte har gjort det tidigare men också för att du kan vara spänd och nervös. Se till att du är upphetsad och våt och avbryt om det inte känns bra.

Märks det att jag är oskuld?
Svar: Det går inte att se på en person om hen är oskuld eller inte. Det är ingenting som går sönder i snippan eller liknande. Däremot kan det märkas att man är lite nervös eller inte riktigt vet hur man ska göra. Det är absolut inget konstigt eller pinsamt, men det kan kännas tryggare att berätta det för personen du ska ha sex med.

Ska jag fixa p-piller innan vi har sex?
Svar: Vilket preventivmedel som passar bäst är individuellt (men måste användas!). Många börjar med kondom och går vidare till p-piller, p-ring eller liknande senare. Men det går lika bra att äta p-piller innan du haft sex, många gör det för att minska mensvärken. Boka tid på Ungdomsmottagningen – de kan tipsa dig om vad som passar dig bäst.

Hur tar jag på en kondom?
Svar: Det kan vara bra att öva först innan det är dags att ha sex. Utgå inte ifrån att killen gör det utan det är bra att även lära dig själv. Här hittar du en guide till hur du sätter på en kondom.

Hur många ställningar har man sex i?
Svar: Det beror på vad ni själva tycker! Vissa gillar att bara ha sex i exempelvis missionären medan andra gillar att experimentera och byta ofta under samma samlag. Prova er fram (även om ni kanske inte behöver göra det första gången) och se vad som funkar för er. Här kan du se hur olika sexställningar ser ut och vad de heter.

Läs mer!
Fem tips när du vill onanera i duschen
Sju saker som händer i kroppen när du har sex
Sju saker som händer med snippan när du blir upphetsad

Foto: IBL