Därför vågar du inte bli ihop med den du är kär i

Därför vågar du inte bli ihop med den du är kär i

Ni umgås exakt som ett par, hörs varje dag, pussas och håller hand. Men ni säger inte att ni är tillsammans. Varför? Det har vi på FRIDA tagit reda på.

Kendall Jenner och Harry Styles, Joe Jonas och Gigi Hadid, Selena Gomez och Justin Bieber. Bara några av de Hollywoodstjärnor som dejtade länge, men som aldrig eller sent sa orden ”vi är ihop”. Det här är inte bara en grej som kändisarna gör, vi har nog alla någon gång känt oss osäkra över om vi är ihop eller inte, eller råkat ut för den sega kommentaren ”jag vill inte ha ett förhållande just nu”. Samtalsterapeuten Charlotte Sander, som driver sajten relationsexperten.se, får många frågor från tjejer som tror att de hittat en partner för livet men hen har inte alls känt eller tänkt på samma sätt.

– Konsekvensen kan bli att du sitter och väntar på honom, har gett upp mycket tid med dina vänner och klarar inte av skolarbetet medan han fortfarande är ute med kompisar och träffar andra, säger Charlotte Sander.

Men varför är vissa så rädda för att säga att de är ihop med någon?

– En del är rädda för att det associeras med att du låst upp dig helt och aldrig mer kommer att kunna flörta eller träffa andra. Det kan också handla om ett stort bekräftelsebehov där den du är tillsammans med inte är nog utan du vill hålla alla dörrar öppna om något bättre kommer. Inte schysst så klart.

Ariana Grande och Nathan Sykes sa aldrig att de var tillsammans – men de höll gärna varandra i handen ändå.

Ariana Grande och Nathan Sykes sa aldrig att de var tillsammans – men de höll gärna varandra i handen ändå.

Om vi hörs varje dag, pussas och inte träffar andra, är vi tillsammans då?

– För vissa är det viktigt att få uttala att man är tillsammans och komma överens om att det ska vara offentligt. Ibland händer det, trots att man tillbringar i princip varje ledig stund tillsammans och inte dejtar andra, att den ena inte vill visa sina känslor offentligt. Prata igenom hur ni vill göra och varför det i så fall är att den ena vill hålla det mer privat eller kanske till och med hemligt.

Hur länge måste vi ha dejtat innan vi blir ihop?

– Det där är så olika. En del tror att om de har sex första kvällen så har de ”rätt” att kalla sig ett par. Därför är det viktigt för en del att vara tydliga med att de bara söker så kallade KK, knullkompisar. En del kan ha en relation en lång tid men ändå inte kunnat eller velat etikettera relationen och faktiskt känner sig båda nöjda. Om den ena partnern vill mycket mer och snabbt vill kalla det en relation, då blir det väldigt jobbigt och det är också då det blir en relation där den ena blir mer klängig och den andra hela tiden håller ett avstånd.

Läs också: Sex tecken på att du förtjänar mer än vad din crush ger

Hur ska jag fråga den jag dejtar om vi är tillsammans, några tips?

– Ta det lugnt och njut av den stund ni har just nu. Stressa inte fram något, min erfarenhet är att det bara blir negativt för att den andre känner sig jagad och inträngd i ett hörn.

Känn in var den andre står i relationen och tolka de signalerna. Känns det för långt ifrån där du själv står så bör du tänka till om det är rätt relation att vara i. Du ska aldrig ge mer än du får,det är en viktig regel.

Vad finns det för fördelar och nackdelar att sätta etiketten ”tillsammans”?

– Nackdelen kan vara att vissa känner sig instängda och kanske tyckte att allt gick alldeles för fort, vilket brukar komma efter förälskelsen, ofta efter fem-sex månader. Fördelarna är så många! Ni känner er som ett ”vi” och det är kul att få tänka och planera tillsammans och att se en framtid tillsammans. Det är även roligt att få visa upp för andra att ni är tillsammans och hör ihop.

Läs också:
Sex tecken på att hen vill göra slut
Distansförhållande? Så får ni kärleken att hålla
Så flörtar du på nya sätt i skolan

Foto: IBL