Så går du vidare frpn din första kärlek

Därför kan det vara extra svårt att komma över din första kärlek

Har du fortfarande känslor kvar för din första kärlek? Då är du inte ensam! Relationsexperten Charlotte Sander delar med sig av sina bästa tips på hur du enklast går vidare – och förklarar varför vissa känslor dröjer sig kvar längre än andra.

Det kan både kännas tufft och omöjligt att komma över någon du en gång haft starka känslor för. Extra svårt kan det vara att gå vidare när man får sitt hjärta krossat för första gången.

Vi har pratat med relationsexperten Charlotte Sanderför att få större inblick i varför det kan kännas så svårt att släppa taget om sin första kärlek – och hur du ska gå tillväga den dagen du känner att du är redo att gå vidare.

Första kärleken kan vara svår att släppa taget om

Den första kärleken behöver inte nödvändigtvis komma tidigt i livet men ofta för den med sig något speciellt. Det kan vara en ny känsla man inte har upplevt förut eller andra emotionella omställningar som kan vara svåra att få grepp om.

Enligt UMO.se tolkar din kropp dina starka känslor för en annan person som att något är på väg att hända och att den behöver förbereda sig för något oväntat. Det gör att hormoner och andra ämnen utsöndras i kroppen vilket du sedan kan uppfatta som ”pirr i magen” eller ”lyckorus”. Du kan även uppleva att ditt hjärta slår snabbare än förut, vilket det gör för att ge kroppen mer syre, som i sin tur gör att blodkärlen utvidgas med effekten att du känner dig piggare och mer vaken.

Kärlek kan helt enkelt påverka din kropp på många olika sätt och när du blir kär för första gången är det inte konstigt om du upplever allt extra starkt. Den första förälskelsen sätter stark prägel på ditt känsloregister. Därför kan det också kännas tufft att släppa taget om det väl tar slut. Att komma över någon som man en gång har haft starka känslor för tar ofta längre tid än vad man tror. Särskilt om denne någon var ens första kärlek.

– Att den första kärleken är svår att släppa är ju inte så konstigt egentligen. Vi försätts i en situation där vi är på helt ny mark och kanske har vi för första gången släppt in någon på djupet, men så plötsligt tar det slut. Det blir som att det sätter sig ett litet ärr som alltid finns där, förklarar Charlotte.

När du tillåter dig själv att bli kär i någon för första gången innebär det också att du kan bli sårad på djupet, på en helt ny nivå.

Så går du vidare efter ett brustet hjärta

1. Låt det ta den tid det tar

Även om du senare i livet träffar någon ny som du förälskar dig i, kan det fortfarande hända att din första kärlek gör dig knäsvag – oavsett hur lång tid det har gått sedan det tog slut. Ett vanligt misstag som dock många gör direkt är att skynda vidare och inte ta sig tiden att läka.

– Du kan nästan bara gå vidare från ett brustet hjärta genom att inse att du behöver få sörja och vara ledsen ett tag, säger Charlotte.

2. Sluta följa personen på sociala medier

Hur svårt det än må vara att lämna det förflutna i det förflutna så är det viktigt att i alla fall försöka. Avfölj din gamla kärlek på sociala medier för att lämna plats för någon ny. Och undvik att kika in på hens konto då och då. Det gör mer skada än nytta.

3. Ta hand om dig själv

Försök att flytta tankarna från ditt ex till dig själv. Nu har du all tid i världen att uppfylla dina drömmar, ta tag i den där hobbyn du alltid velat eller bara unna dig en kväll med dig själv. Ta det negativa och förvandla till något positivt i den utsträckning som går.

– Var snäll mot dig själv och ta hand om dig så mycket du kan, tipsar Charlotte.

4. Älta så länge du behöver och tillåt dig själv att vara sårbar

Vissa personer etsar sig helt enkelt fast i dina tankar längre medan andra glöms bort redan dagen efter det tog slut. Men om du har fått ditt hjärta krossat för första gången är det viktigt att komma ihåg en sak: Det kommer en dag då du är över personen du har i tankarna – för tiden läker alla sår (hur klyschigt det än låter).

– Det är viktigt att tillåta sig själv att vara ledsen och att sörja men självklart behöver man vara uppmärksam på att inte fastna i det. Då kan man söka professionell hjälp som kan stötta en att komma framåt och vidare, säger hon.

Relationsexperten svarar

Foto: Dennis Guldstrand

Källa: Charlotte Sander, relationsexpert

Bildkälla: TT/IBL

Läs mer:

Ny studie: Här är det vanligast att vi hittar kärleken

När din svartsjuka förstör ditt förhållande

Hjärtekrossad? 8 tips på hur du går vidare efter du blivit dumpad