Bli ihop med ditt ex – ja eller nej?

Bli ihop med ditt ex – ja eller nej?

Att gå tillbaka till ditt ex kan bli ditt livs bästa beslut. Eller värsta. Vi lät en kärleksexpert väga fördelarna mot nackdelarna med att bli ihop med exet igen.

Kärleken förstördes, men nu vill hen ha tillbaka dig. Ska du gå tillbaka eller inte? Någon gång i livet står de flesta inför beslutet om de ska gå tillbaka till sitt ex eller inte. Samtalsterapeuten Charlotte Sander, som driver sajten relationsexperten.se, menar att det ofta är rädslan för att blir lämnad ensam som gör att vi går tillbaka.

Justin Bieber och Selena Gomez gjorde slut och blev ihop så många gånger att vi tappade räkningen innan de bröt upp helt förra året.

– Många människor är rädda för att bli lämnade ensamma resten av livet. Vi är rädda för att någon inte ska vilja ha oss eller att vi nu sumpat chansen och lämnat något som egentligen var bra, säger Charlotte.

Det är vanligt att börja romantisera och måla upp en bättre bild av förhållandet än vad det egentligen var. Om du funderar på att ta tillbaka ditt ex, tänk då efter flera gånger.

– Du måste gå på djupet och ta reda på varför ni bröt upp, vad du längtar efter i ett förhållande och vilka behov du har.

Det gäller alltså att du och ditt ex pratar ihop er. Annars hamnar ni fort i samma gamla spår.

– En del tar sats igen och bryter upp en gång för alla, andra går tillbaka och kanske tänker ”det blir inte bättre än så här”.

När Louis och Eleanor gjorde slut fick han barn med Briana Jungwirth och dejtade sedan Danielle Campbell innan de två började ses igen. I skrivande stund är det oklart om de är tillsammans eller har gjort slut igen.

FRIDA-läsaren Ebba hade ett på och av-förhållande med sitt ex under tre års tid. Under den tiden hann de göra slut och bli ihop igen fem gånger.

– Han sa alltid att han inte kände samma känslor för mig som i början, att han inte var kär längre. Jag var dödskär i honom och gjorde allt för att han skulle komma tillbaka.

Ebba berättar att hon la upp snygga selfies och försökte få det att se ut som om hennes liv var perfekt. Något som hon visste gjorde honom svartsjuk.

– Han kom alltid tillbaka efter några månader och jag tog tillbaka honom varje gång. Samtidigt var jag orolig varje dag för att han skulle göra slut med mig igen.

I efterhand inser Ebba att hon var olyckligt kär under flera år, hennes pojkvän gav henne inte det hon förtjänade, trots att han såklart var gullig mot henne i perioder. När hon tog studenten kände hon att det fick vara nog. Ebba flyttade till en annan stad och bröt upp med honom helt.

– Jag hade fått dåligt självförtroende och trodde inte jag var värd någonting. Såhär i efterhand var det här det bästa beslutet jag någonsin tagit. Självklart kan jag sakna att ha en pojkvän, men nu förstår jag att det inte är honom jag vill ha. Jag förtjänar bättre.

Samtalsterapeuten Charlotte Sander menar att det är lätt att luras av sina hjärnspöken och tro att du saknar en person mer än du gör.

De gjorde slut efter flera år tillsammans när deras liv blev för olika. Men de hittade tillbaka och är nu lyckligare än någonsin.

– Om du är den som lämnar så händer det ibland att du efter ett tag ångrar dig, speciellt om du ser att den du lämnat har gått vidare, kanske träffat en ny, det kan ju i sig skapa en slags svartsjuka. Är du den som blivit lämnad bör du tänka på varför partnern lämnat dig och hur det fått dig att må, så att du inte av rädsla springer tillbaka bara för att en dörr öppnas igen.

Vare sig någon varit otrogen, slutat vara kär eller av någon annan anledning gjort slut är det svårt att få tillbaka kärleken som var. Ibland är det dödsdömt.

– Exempel på det kan vara att ni med ord sårat varandra, att det finns någon slags konkurrens mellan er som gör att ni inte unnar varandra det allra bästa. Det är en process och båda bör vara överens i den nya relationen så att det inte blir den ena som får dra kärlekslasset, igen.

Tre gånger du aldrig ska gå tillbaka till exet:
1. För att du känner dig ensam. Det är lätt att blanda ihop kärlek och trygghet. Känn efter om du är kär eller bara vill ha någon nära.
2. När du tror att du inte kan få någon bättre. Du förtjänar det bästa, var inte ditt ex bäst så är det dags att leta vidare.
3. Om hen varit otrogen. En otrohet sätter djupa spår och du får svårt att lita på din partner igen. Oftast blir inte förhållandet sig likt igen.

Läs också:
Fyra frågor du bör ställa dig själv – innan du går tillbaka till ditt ex
11 saker du förstår om du är kär i någon som inte vet att du existerar
Så slutar du stalka ditt ex eller crush på sociala medier

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL