Frågor och svar om oralsex

Allt du behöver veta om oralsex

Det går att ha sex på massa olika sätt och ett av dem är att stimulera varandra med munnen. Men innan du dyker ner på din partner, kika in den här listan och lär dig allt om oralsex.

Vad är oralsex?

Oralsex, eller munsex, innebär att slicka, suga och stimulera varandras könsorgan med mun och tunga.

Varför har vi det?

Först och främst för att många tycker det är skönt. Många har oralsex när de inte vill eller kan ha penetrerande sex, som när tjejen har mens eller när preventivmedel inte finns tillgängligt. Det kan både vara en del av förspelet eller själva huvudakten.

Måste jag göra det?

Det självklara svaret är så klart nej. Om du väljer att testa att suga av en kille behöver du heller inte svälja hans sperma om han får utlösning i din mun. Det går minst lika bra att sluta innan han kommer och fortsätta stimulera med handen. Oralsex handlar, precis som vanligt sex, om att ge och ta. Prata med varandra så att båda känner sig bekväma.

Så ger du oralsex…
… på din kille: Sug, slicka och återfukta med mycket saliv. Vissa gillar sug och smek på pung och penis samtidigt, medan andra vill att du håller händerna borta och enbart använder munnen. Alla gillar olika, med de flesta gillar en blandning av att suga hårt längst med hela snoppen (tänk dig en godisklubba) och att pussa och slicka längst med skaftet. Ju mer variation desto bättre, testa dig fram.

… på din tjej: Pussa och slicka hela hennes könsorgan. Använd platt tunga, inte spänd tungspets, på så sätt blir tungan avslappnad och du slipper bli trött i den. Variera genom att dra tungan uppåt och nedåt och från sida till sida. Låtsas att hennes klitoris är ett papper och skriv något gulligt på det med tungan, det ger bra variation.

Visste du att…

… det inte går att bli gravid av oralsex? Det gäller även om du sväljer killens sperma.

… det däremot går att överföra könssjukdomar som klamydia, gonorré, herpes, hepatit och hiv? Använd kondom eller slicklapp om du vill vara helt säker.

… det i vissa delstater i USA är olagligt att ha oralsex och om du blir påkommen kan det leda till fängelsestraff. I Sverige är det däremot fritt fram, puh!

… en undersökning, gjord av RFSL, visar att 86 procent av alla tjejer och 83 procent av alla killar någon gång haft oralsex?

Läs också:
16 tecken på att hen är kär i dig

Onanera mera! Här är alla tips och fakta du behöver

Fråga FRIDA: Kan jag ge oralsex när jag har tandställning?

Bild: IBL