9 saker du inte visste om pungen (som du vill ha koll på!)

Pungen får oftast mindre uppmärksamhet än snoppen, men faktum är att pungkulorna är minst lika intressanta. Här är nio saker du bara måste veta om dem!

1. Därför hänger pungen

Pungen hänger på utsidan av kroppen eftersom den ideala temperaturen för dem är cirka två grader lägre än kroppstemperaturen. När pungbäraren fryser krymper kulorna litegrann, men när hen är varm hänger de längre ner.

2. Pungkulorna har två uppgifter

Pungen innehåller all sperma och skapar dessutom testosteron. Beroende på hur högt eller lågt testosteronet är, desto mer eller mindre påverkas de typiskt manliga dragen så som muskelmassa och ansiktshår.

Läs mer: 13 saker du verkligen borde veta om spermier

3. Pungen avslöjar om hen är på väg att få orgasm

Testiklarna höjs strax före utlösning och får då direktkontakt med kroppen när det är dags för orgasm. Det lite lustiga är att den högra pungkulan stiger före den vänstra på ungefär 85 procent av alla pungbärare.

4. Pungkulorna kan fördubblas i storlek

Om ni har riktigt bra sex så kan hens pungkulor fördubblas i storlek precis innan orgasmen eftersom upphetsningen gör att de fylls med blod.

5. Hur ser pungkulan ut inuti?

Det händer ganska mycket under ytan på en pungkula. Inne i den finns en faktisk boll som har ungefär samma storlek som en oliv. På baksidan av varje pungkula finns en bitestikel som är som ett spiralformat rör som samlar, mognar och transporterar spermier precis innan en utlösning.

Wow! 11 saker du inte visste om snoppen

6. Därför gör det ont att bli slagen på pungen

Pungkulorna skyddas inte av några muskler eller ben som andra organ gör, så de är väldigt utsatta och känsliga. Om en pungkula kläms åt hårt så kan personen faktiskt svimma och ett hårt slag kan sterilisera hen. Var helt enkelt försiktig när du är i kontakt med pungkulorna!

7. Pungbäraren kan faktiskt drabbas av ”blue balls”

När hen är upphetsad under en längre tid utan att få en orgasm kan hen få kramp av all vätskeansamling i pungen. Det här kan färga pungkulorna i en blåaktig nyans när blodkärlen i pungen blir svullna. En orgasm gör att smärtan försvinner.

8. Pungkulorna är ofta olika stora

Hens pungkulor är ofta olika stora eller hänger i olika höjd. Oftast är det, konstigt nog, vänster pungkula som är större eller hänger lägre. Det här är inget ovanligt alls, bröst och blygdläppar kan också hänga olika eller se olika ut.

9. Det räcker med en

Hen kan göra dig gravid även med bara en pungkula. En frisk pungkula kan producera tillräckligt med sperma för att befrukta ett ägg, och tillräckligt med testosteron.

Läs mer om kroppen:
16 fantastiska fakta om bröst (som du bara vill veta!)
6 saker du förmodligen inte visste om tamponger
11 saker du borde veta om flytningar

Foto: IBL