kondom

9 saker du faktiskt borde veta om kondomer

Har du koll på när man fick börja prata öppet om kondomer i Sverige eller hur man sätter på en på bästa sätt? Här är nio saker du faktiskt borde veta om, just det – kondomer.

1. Har du haft en kondom i plånboken eller väskan länge? Dags att skaffa en ny! Kondomer har en normal hållbarhet på ungefär fem år, men när de utsätts för värme och tryck i plånbok eller väska ökar risken för att de ska gå sönder.

2. Kondomer har knappt förändrats sedan de lanserades i slutet på 1800-talet, men de första kondomerna ska ha funnits i Egypten redan på 1300-talet f. Kr. Då var det helt andra grejer – de gjordes nämligen av djurhudar och tarmar (euw!).

3. Än i dag är kondomen det enda preventivmedlet för män. Den är samtidigt det enda preventivmedlet som skyddar mot både graviditetet och könssjukdomar, såvida den används på rätt sätt.

4. Så sätter du på en kondom på bästa sätt (ja, videon är faktiskt både kul och lärorik!)

5. Det finns faktiskt personer (ungefär 1-2% av befolkningen) som är allergiska mot latexgummit som kondomer är gjorda av. Symptomen är blanda annat klåda, nässelutslag och rodnad – men lösningen är enkel! Det finns nämligen plastkondomer som går att använda istället.

6. Könshår är vassare än annat hår på kroppen, vilket gör att det finns en liten risk för att hårstubben (såvida man är relativt nyrakad) skadar kondomen så att den går sönder. Håll koll!

7. Så sent som på 70-talet (alltså ungefär när dina föräldrar föddes!) blev det fritt att sälja, använda och göra reklam för kondomer i Sverige. Tidigare var det förbjudet att upplysa allmänheten om kondomens fördelar.

8. En kondom är faktiskt bara några hundradels millimeter tunn. Det där med ”att det är obekvämt med kondom” kan det såklart ligga lite sanning i – men allra mest tror vi att det handlar om en seglivad myt.

9. Visste du att det finns en annan typ av kondom som kallas femidom? Femidom består av en stor plastring och en kondomliknande plast, vilken också är delen som ska ligga inne i slidan eller analen. De flesta femidomer är gjorda av plast – en fördel om du är latexallergisk!

Läs mer:

Har kondomen gått sönder under sex? Så gör ni!

Mår du dåligt av p-piller? Här är fem andra alternativ

Nio saker du (förmodligen) inte lärde dig på sexualkunskapen – men som du måste veta

Foto: IBL