Från Dagboken och Love Actually

9 klassiska romantiska komedier med usla kärleksråd

Det må vara ett guilty pleasure – men vem älskar inte rom-coms? Även om inte alla erkänner det, så fyller de en alldeles särskild feel-goodfunktion i livet. Men tyvärr kan den här typen av filmer ofta också innehålla en hel del problematiska beteenden, som man inte vill uppleva i verkligheten.

Ett vanligt förekommande problem är att de ofta innehåller beteenden som riskerar att smitta av sig på vanliga livet: Förutom uppenbart orimliga förväntningar vi har på vår partner, hur de visar sin kärlek och uppvaktar oss, så bygger många av dem den vildaste romantiken på scener ingen av oss egentligen vill stå inför i verkligheten.

Exempel: på film kan det verka drömmigt att någon inte kan hejda sin brinnande kärlek så till den milda grad att de rusande kastar upp kyrkdörren, förklarar sin kärlek för huvudrollsinnehavaren (som så klart känner likadant) framme vid altaret och de förenas i passionerad kyss. Lyckan över att alla missförstånd och missade chanser äntligen är över och de nu äntligen ska få leva lyckliga i alla sina dagar gör att vi fånler när eftertexterna rullar.

Men ingen tänker på stackaren som blir lämnad vid altaret. Och i verkliga livet? Vill någon verkligen känna att de missbedömt sitt val så pass att man faktiskt står beredd att gifta sig med någon man inte älskar?

Dessutom bygger rom-coms ofta på en hel del ganska ofräscha värderingar och handlingar. Kolla bara in de här exemplen:

500 days of Summer

Tom och Summer

Tom faller stenhårt för Summer. Men Summer är ärlig med att hon inte var intresserad av en kärleksrelation. Det vägrar dock Tom nöja sig med. Många tolkade Summers karaktär som elak, så till den grad att Joseph Gordon Smith (Tom) själv försökte få fansen att tänka om: ”Se filmen igen. Det är mest Toms fel. Han är självisk och lyssnar inte. Som tur är växer han i slutet av filmen”, tweetade han 2018.

Love Actually

Marks kärleksförklaring i Love Actually

Sexistiska skämt, trakasseriet på arbetsplatsen och män som missbrukar sin makt – det låter som ett bra recept på att få kicken. Istället är personen i fråga en av huvudkaraktärerna i en kärlekshistoria?

Och så har vi scenen vid dörren. Mark är kär i sin bästa väns fru, dyker upp utanför hennes dörr, ber henne ljuga för sin man (hans egen bästa kompis) och deklarerar sin kärlek – trots att han vet att de aldrig kommer bli dem. En högst obekväm situation han inte borde ha satt henne i.

He’s just not that in to you

Alex och Gigi

Filmen börjar lovande med en monolog om hur vi sedan barnsben tutas i budskapet att ”i fall en kille är stökig och beter sig illa, betyder det att han egentligen gillar dig”. Men istället för att ifrågasätta och göra upp med detta, fortsätter filmen att måla ut kvinnor som desperata och naiva och ha svårt att förstår ”spelet”!

Alex tillbringar hela filmen med att befästa detta, bara för att i slutet förklara sin kärlek för Gigi som är hans enda ”undantag”. Och alla kvinnor som fått höra ”du är inte som andra tjejer” fattar varför det är en förolämpning snarare än en komplimang.

Grease

Sandy och Danny

”Åh Sandy, du behöver inte ändra dig för en man!” Nej, att den ljuva Sandy i slutet av filmen försöker förändra sin stil och sitt beteende så pass att hon blir svart och hård, känns inte så rätt – inte nu, och inte 1978 när filmen kom. (Och dessutom för en snubbe som inte ens behandlar henne särskilt väl och inte gör ett dugg för att förändra sitt eget beteende?).

För att inte tala om textraden i Summer nights: ”Did she put up a fight?” är ju rakt av en referens till sexuella trakasserier?

Hur man blir av med en kille på 10 dagar

Andie och Ben

Trots att Andie och Ben blir ihop i slutet, handlar hela filmen nästan uteslutande om att befästa en bild av kvinnor som desperata, klängiga och överkänsliga, medan män saknar känslomässig förmåga att hantera det. Känns inte så fräscht.

Sex and the city

Hela gänget i SATC

Ok, häften av er var team Aidan. Men Big? Kan vi sluta ge känslomässigt låsta män ett oändligt antal chanser?

13 snart 30

Jenna och Matty dansar.

Ja, storyn mellan Jenna och Matty är romantisk. Men Matty är faktiskt otrogen mot sin blivande fru. Nog för att hennes karaktär var en underutvecklad bifigur och att deras relation inte är den bästa – men hon förtjänade bättre!

När Harry mötte Sally

När Harry mötte Sally. Orgasmscenen.

Vi kommer alltid vara tacksamma för orgasmscenen. Men i övrigt befäster filmen flera trånga syner på sex och könsroller. Exempelvis att män och kvinnor inte skulle kunna vara vänner utan att sex förr eller senare komplicerar relationen och hur kvinnor delas in i ”high-maintenance” och”low-maintenance.”

Dagboken – jag sökte dig och fann mitt hjärta

Noah och Allie i regnet

Yes, även alla tiders favoritfilm har sina problematiska inslag. Och det vet du också. För scenen när Noah, som inte alls känner Allie än, hänger från Pariserhjulet och hotar med att ta livet av sig om hon inte går ut med honom, den är inte gullig. Den är manipulativ. Och det är bara en av många creepy grejer Noah gör.

Foto: TT

Inspirerat av: Hello Giggles

LÄS MER:

8 teveserie-par som aldrig borde ha blivit ihop

Så förlovade sig kändisarna – allt om de romantiska frierierna