6 nya dejtingfenomen du bör ha koll på – och undvika

6 nya dejtingfenomen du bör ha koll på – och undvika

Att dejta med hjälp av appar som Tinder och Happn har blivit vardag för många. Men hur bra koll har du egentligen på de digitala relationsuttrycken? Här förklarar vi innebörden av de senaste (och något oroväckande) fenomenen när det kommer till dejting.

Vi svajpar hejvilt i tid och otid – på väg till jobbet, på lunchrasten och innan vi går och lägger oss. Men trots att vi spenderar en stor del av vår vakna tid med telefonen i handen är det svårt att hänga med i vad som är de senaste digitala ”inne-uttrycken”. Det dyker nämligen upp nya virala termer i samma takt som vi uppdaterar våra appar – från ”Netflix and chill” (ett kodord för att gå hem och mysa) till ”ghosting” (göra slut genom att plötsligt gå upp i rök).

Ja, att veta vad som är vad och vad något betyder är knepigt – men viktigt. I alla fall om du på riktigt vill veta vad din flört menar med det hen skriver och gör. Här är sex nya fenomen att hålla koll på:

1. Phubbing

När du under en dejt ser hur personen du träffar förflyttar sin uppmärksamhet från dig till telefonen. Ordet är en sammanslagning av engelskans ”phone” och ”snubbing” som betyder nonchalera.

2. Frågestrejka

Ställer du mer frågor till din dejt än vad hen ställer till dig? Då kan det vara läge att frågestrejka. Frågestrejka innebär nämligen att du låter bli att ställa frågor i hopp om att bryta mönstret att du är den som är drivande i konversationen. Frågestrejka blev dessutom ett nyord 2016 – just på grund av problematiken med att kvinnor oftare är de som ställer frågor till och om män än vad män ställer frågor till och om kvinnor.

3. Monkeying

En person som kastar sig mellan relationer likt en apa som slänger sig i lianer. Med andra ord något man bör undvika om man är ute efter att hitta någon att kila stadigt med.

4. Zombieing

När ett ex plötsligt börjar höra av sig och du motvilligt slängs tillbaka i en känslostorm, likt en zombie.

5. U-båta

Ett begrepp som härstammar från engelskans ”submarining”. Uttrycket beskriver hur någon du haft kontakt med helt plötsligt avslutar all kontakt och försvinner under ytan – för att sedan återuppta kontakten igen och låtsas som att ingenting har hänt. Med andra ord likt en u-båt som försvinner under vattnet för att sedan komma upp till ytan igen.

6. Orbiting

Din dejt har plötsligt slutat svara på dina meddelande – men gillar och kommenterar fortfarande sådant du publicerar på sociala medier. Orbiting innebär att kretsa kring något – likt den du dejtat kretsar runt dig på sociala medier men undviker övrig kontakt.

Trendspaningen baserad på en undersökning bland drygt 900 svenska Happn-användare.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Så kommer du snabbare över ett sprucket förhållande

Kommer ni vara ett par livet ut? Här är 15 frågor som ger er svaret

6 viktiga tips för en lyckad första dejt