Sex, orgasm

16 saker du inte visste om orgasm (som du vill veta!)

Orgasm förknippas ofta med sex och för många anses den som höjdpunkten i hela akten. Här är några saker som du borde veta om orgasm!

1. Orgasm känns annorlunda från person till person – och gång till gång.

2. Du kan få orgasm på flera olika sätt; genom att stimulera klitoris, anal, g-punkt eller ollon.

3. En del kan få orgasm bara genom att fantisera eller tänka på det som upphetsar dem sexuellt. Häftigt, va?

4. Orgasm och utlösning är faktiskt inte samma sak. Alla kan få utlösning och det sker genom körtlar som trycker ut vätska genom urinröret.

5. Många känner inte till att snippbärare kan få utlösning och kan därför vara rädda för att de kissat på sig. Mängden kan variera från några droppar till en tesked – på samma sätt som för snoppbärare.

Läs också: 8 saker du borde veta om snippan

6. Det är faktiskt möjligt att få orgasm vid en förlossning, trots att det gör väldigt ont att föda barn.

7. Orgasm kan vara mer effektivt mot huvudvärk eller annan smärta än vanliga huvudvärkstabletter (ja, det är sant – och visst är det värt att testa?).

8. Istället för att säga ”få orgasm” använder många uttrycket ”att komma”, men det betyder precis samma sak.

9. Orgasmen frigör hormonet oxytocin som gör att endorfiner strömmar ut i kroppen. Endorfinerna gör att du känner dig glad, avslappnad och mindre spänd.

10. Rent kroppsligt innebär en orgasm muskelsammandragningar kring könet, högre puls och blodtryck samt snabbare andhämtning.

Kolla även in: 11 saker du inte visste om snoppen

11. Både snopp- och snippbärare kan ha ”våta drömmar”, alltså komma i sömnen, men det behöver inte bero på att man har drömt sexdrömmar.

12. Det finns mycket som kan göra det svårt att uppnå orgasm. Stress, ångest, depression, svår trötthet och biverkningar från mediciner kan vara några av faktorerna.

13. För många snippbärare är oralsex den bästa chansen för att komma.

14. En genomsnittlig orgasm för snoppbärare är fyra till tio sekunder medan det är ungefär 20 sekunder för en snippbärare.

15. Det finns något som kallas ”fontänorgasm” där vätska utsöndras kontinuerligt med en större kraft eller en tydligt stråle från snippan, men det ska inte förväxlas med utlösning som är en annan sak.

16. Vissa hävdar att orgasm kan bota hicka.

Relaterat:
”Så var det att ha sex första gången” – FRIDAs läsare berättar
Långläsning: Varför är mens pinsamt?
Fem vanliga myter om sex (som många tyvärr tror på)

Källa: RFSU

Foto: TT