sperma

13 saker du borde veta om spermier

Alla snoppbärare producerar spermier, men har du koll på vad det egentligen är och hur de fungerar? FRIDA listar allt du behöver veta!

1. Det låter kanske inte som särskilt mycket, men en typisk utlösning är ungefär en halv tesked.

2. Alla spermier har en slags hatt framtill. Hatten innehåller kemikalier som släpps ut när den fäster på ägget, då borrar den ett hål så att spermiens dna kan frigöras i ägget.

3. Om hen förlorar en av sina testiklar så kan hen fortfarande producera tillräckligt med sperma för att göra barn.

4. Det krävs bara en enda spermie för att befrukta ett ägg, men konkurrensen är hård. En utlösning innehåller ungefär 200 000 000 spermier!

5. Personer med äggstockar och livmoder kan inte skaffa barn hur länge som helst, men för en person med testiklar kan spermierna ha tillräckligt bra kvalitet för att hen ska kunna göra barn hela livet ut.

6. En spermie är extremt liten och du kan inte se den med blotta ögat. Om du skulle kunna rada upp alla spermier som finns i en utlösning så skulle linjen bli cirka 9,5 kilometer lång. Wow!

7. En spermie är ungefär 0,00475 cm lång (eller kort, beroende på hur man ser det).

8. Spermier kan överleva inuti sexpartnerns kropp i ungefär två dagar.

9. Sex må vara hett, men testiklarna håller i stort sett alltid en temperatur på 34 grader (3 grader mindre än vanlig kroppstemperatur) för att hålla spermierna i så bra kvalitet som möjligt.

10. Det tar ungefär en snoppbärare med testiklar två månader att producera en spermie och produktionen är ständigt igång.

11. Det finns inga vetenskapliga bevis för att maten som snoppbäraren äter påverkar smaken på sperman.

12. Spermier innehåller protein och socker, för att de ska kunna simma. Det betyder dock inte att det skulle vara varken nyttigt eller onyttigt att svälja.

13. Spermierna dör om de utsätts för värme, kyla, pH-förändringar, torka eller till och med vanligt vatten. Snippbärare kan alltså inte bli gravida av att bada bubbelpool.

Läs mer om kroppen:
11 saker du inte visste om snoppen
11 saker du borde veta om flytningar
7 tecken på att din snippa inte mår så bra

Foto: All Over Press