hander-i-kroppen-kar

10 saker som händer i kroppen när du blir kär

När du blir kär så tolkar din hjärna det som att något viktigt händer vilket gör att den förbereder kroppen och börjar producera ämnen. Det är det som gör att du kan känna olika saker.

Det händer mycket i kroppen när du blir kär. Vissa kan känna alla de här sakerna vi listat här nedan, medan vissa bara känner av några saker och vissa inte känner något av det. Alla är olika!

1. Du kan känna att ditt hjärta slår snabbare

När du är kär kan det kännas som att ditt hjärta slår snabbare än vanligt och det kan faktiskt vara så att det gör det. Ditt hjärta pumpar nämligen snabbare fram blod så att din kropp ska få så mycket syre som möjligt. Det gör i sin tur att du piggare och mer vaken samt beredd på allt.

2. Du kan bli röd

Blir du också alltid röd i ansiktet eller på andra ställen av kroppen när du träffar din crush? Det är inget ovanligt. Som vi nämnde ovan så kan ditt hjärta slå snabbare när du blir kär och det gör att ytliga blodkärl vidgar sig vilket gör att du blir röd.

3. Du kan få svårt att sova

Att ditt hjärta slår snabbare kan också göra att du får svårt att sova.

4. Du kan känna dig ledsen

Att vara kär känns oftast som något roligt och glatt men bli inte orolig om du också känner dig ledsen. När du blir kär så rubbas nämligen balansen mellan olika ämnen.

Bland annat så produceras det inte lika mycket av ämnet serotonin, ett ämne som får dig att må bra. Eftersom du kan ha lägre halt av det så kan det göra att du känner dig ledsen då din kropp inte kan hantera det.

5. Du kan känna dig lugn

När du blir kär så släpps ämnet oxytocin ut i hjärnan vilket kan göra att du känner dig mer lugn och harmonisk. Ämnet får dina muskler att slappna av och du kan känna dig mer glad.

6. Du blir modigare

Många känner sig nervösa när de träffar sin crush men du kan också bli modigare. Det beror på att adrenalin kan släppas ut i kroppen vilket gör att du vågar göra saker du inte vågat innan, som att våga kyssa din crush.

7. Du kan inte sluta tänka på din crush

När du är kär är det svårt att fokusera och att tänka på annat än din crush. Det här är inget ovanligt och beror ofta på att känslodelen av din hjärna får väldigt mycket energi när du är kär. Det gör att förstånds- och minnes-delen av hjärnan inte jobbar lika bra. Allt fokus blir istället på dina känslor och det är det enda du kan tänka på.

8. Du kan känna dig klumpig

Så fort du blir kär så tolkar din hjärna det som att något viktigt händer (och kanske farligt). Därför spänner den dina muskler så att de är beredda på att reagera, vilket gör att du känner dig klumpig och kan få svårt att prata.

9. Du kan bli kåt

Om du är sexuellt attraherad av din crush så kan du känna dig kåt. Anledningen till att det kan pirra eller bulta hårt i ditt kön är för att allt blod pumpas dit.

10. Du kan känna dig lycklig

Om du är kär så kan ämnet dopamin släppas ut i hjärnan vilket gör att hjärnan släpper ut extra mycket endorfiner i blodet. Det är endorfiner som gör att du känner dig glad.

Källa: UMO

Foto: IBL