Fanny om arbetet med Eagles: ”Viktigt att ge karaktärerna egen stil”

I mars var det premiär för SVT:s nya svenska dramaserie – Eagles. Vi har träffat Fanny Ekstrand, som ligger bakom berättelsens manus och som har haft i uppgift att fokusera extra mycket på karaktärernas förhållande till mode och stil.

Sedan premiären i början av mars har Eagles gått varm på SVT Play. I serien får vi bland annat följa influencern Felicia och hockeytalangen Elias, barn till förre detta NHL-proffset Mats Kroon. Familjen har nyligen flyttat från Boston i USA till Oskarshamn i Småland, och att anpassa sig till det svenska småstadslivet visar sig bli en utmaning. Felicias vardag kantas av kärleksbekymmer, vänskap och rivalitet, samtidigt som Elias försöker ta sig in i hockeylaget.

I skolan lär Felicia känna kompisarna Amie och Klara. Amie kommer hon nära direkt, men när Klara märker att hon inte länge är tjejgängets självklara mittpunkt utvecklar hon ett starkt förakt mot Felicia.

– Det har varit en så sjuk resa. Att leta inåt och verkligen plocka isär sin tonårstid som vi gjorde under hela processen och sedan få se skådespelare ge ens historier liv är så nära magi man kan komma tror jag, säger Fanny Ekstrand, som tillsammans med Anton Nyberg och Michaela Hamilton ligger bakom serien manus.

Karaktärerna har ett särskilt förhållande till mode

Många har uppmärksammat Amie, Klara och Felicias känsla för stil – och faktum är att det också är något som serieskaparna valt att lägga extra mycket fokus på. För så fort karaktärerna kom till började Fanny Ekstrand prata om deras förhållande till kläder och mode. Och sedan dess har hon, tillsammans med regissör, producent och seriens kostymörer Elias Kahn och Marcus Olson, fokuserat på att skapa och utveckla looksen till de tre tjejerna.

– Att ge våra karaktärer en egen stil och kläduttryck var viktigt för mig från dag ett. Så mycket identitet sitter i det vi har på oss, så att låta det falla mellan stolarna var inte ett alternativ. Redan i första manusarbetet ville jag diskutera karaktärernas shoppingbeteende när vi pratade om deras personligheter, säger Fanny Ekstrand.

Klara, Felicia och Amie i Eagles

Klara, Felicia och Amie är tre av huvudkaraktärerna i Eagles. Foto: Janne Danielsson/SVT/Eagles

Även om Felicia, Klara och Amie klär sig väldigt olika i serien har de en gemensam nämnare – nämligen kärleken till mode och att de på sitt sätt vågar ta ut svängarna.

– Felicia är vår rebell och det ser man tydligt i hennes kläder. Hon är cool och räds inte för att klä sig i det hon vill. Platåskor i skogen är inte mångas självklara val. Sedan har vi Amie som har en väldigt sportig stil, hon vill vara bekväm men snygg och låter gränsen mellan klassisk sportstil och mode vara diffus.

– Klaras garderob är nog den som är mest lik min egen och mycket är inlånat från min privata garderob. Klara som person har väldigt svårt att tyda gränser. Hon går sin egen väg och hör knappt vad folk säger bakom henne, något vi ville låta hennes stil spegla.

Amie och Klara i Eagles

Amies stil beskrivs som en mix mellan det sportiga och moderna. Foto: Gabriel Mkrttchian/SVT/Eagles

Fanny Ekstrand beskriver vikten av att arbeta med mode, och säger att hon ser det som en viktig förlängning av manus.

– I dag är kläder ett sånt självklart uttryckssätt för många. Att låta det ta stor plats har varit en självklarhet för mig. Sedan är jag uppvuxen med serier som Gossip Girl, Sex and the City och O.C där garderoberna är ett avtryck av tiden och jag har såklart inspirerats av dem.

Blir det en säsong två av Eagles?

Om det kommer en säsong två av dramaserien eller inte är ännu inte bestämt, men Fanny Ekstrand ger oss en hint om att hon hoppas att det kommer att bli så.

– Förhoppningsvis får vi fortsätta att berätta om våra tonåringar i Oskarshamn.

Foto på Fanny Ekstrand: Bryndis Thorsteinsdottir/TT

Läs mer:

Alva Bratt om Eagles: ”inte alls som Skam”

FRIDA möter skådisarna i Eagles: ”Nakenbadet var fruktansvärt”

Allt du vill veta om Hanna Ardéhn från ”Störst av allt”