Vill du pierca dig? Här är allt du behöver veta

Nej, trenden med septum-piercings är ännu inte över. Därför har vi tagit reda på det viktigaste du måste veta om du funderar på att pierca dig.
1:04

Efter reklamen: 5 Kändisar med galna tatueringar

(1:04)

Det finns olika åldersgränser

I Sverige finns ingen lag som bestämmer hur gammal du måste vara för att pierca dig, men många studios går enligt Association of safe piercings rekommendationer, nämligen:

– 18 år fyllda gäller för alla piercings. Giltig legitimation krävs.

– 15 år fyllda i förälder/målsmans sällskap för piercings.

– För örsnibb krävs ingen åldersgräns, men förälder/målsman ska vara med på plats.

Bella Thornes har smyckat sitt öra.

Ja, det gör ont

Att ta hål på olika ställen i kroppen känns. Vi har däremot olika smärtgräns och något som den ena upplever som en brutal smärta tycker någon annan känns som ett nålstick. Överlag sägs tungan göra minst ont och näsvingen mest.

Du får ett ärr

I nästan alla fall där personer tagit ut sina piercings har ärr bildats. Därför är det extra viktigt att tänka efter flera gånger innan du piercar dig, det kommer förmodligen att synas även när du tagit ut smycket och det växt igen.

503 Service Unavailable


Under en fotografering för Elle bar Kylie en stor näsring.

Dissa håltagningspistoler

Först och främst, ta ALDRIG hål själv, det kan vara direkt farligt. Välj en studio där en professionell person tar hål med nål, inte med en återanvändbar håltagningspistol. Pistolerna kan ge vävnadsskador och föra över sjukdomar mellan olika personer.

Tre månader innan smyckesbyte

Efter tre till fyra veckor är det yttre hudlagret läkt och du kan byta piercing med hjälp av samma person som tog hålet på dig, men du ska inte göra det själv. Det dröjer upp till tre månader innan den inre vävnaden läkt och då kan du äntligen för första gången byta ut smycket själv.

fram, ta ut smycket en kort stund, sedan längre och längre. Viktigt är att du aldrig tvingar i ett smycke.

Rihanna rockar sin piercing.

Bada inte

Du kan duscha som vanligt, men ska inte bada utan en vattentät kompress under minst sex veckor efter att du har piercat dig. Det är alltså dumt att pierca sig inför eller mitt under sommaren.

Att tänka på!
Näsa: Sov inte på den sida där du har tagit hål, det kan irritera. Om du tagit hål i näsvingen eller septum bör du inte pilla på dessa, trots att det kliar. Försök att undvika att snyta dig, gör det i så fall med en våtservett eller under rinnande vatten.

Öra: Undvik kontakt med hårvårdsprodukter och att använda hjälm och stora hörlurar under de första veckorna för att minska infektion och irritation.

Navel: Försök att undvika skav. Knäpp alltid upp byxorna när du sätter dig. Tänk på att träning, cykling och att sitta lång tid utsätter naveln för irritation och det är inte alltid det gör ont förrän det är för sent, så var försiktig.

Läs också:
Allt du behöver veta om menskopp
Fem saker du aldrig ska säga till någon som har ångest
Guide: Så behandlar du olika typer av finnar

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: Unsplash.com, Instagram