Vill du byta klass eller skola? Så här gör du!

Om du inte trivs i skolan finns det ofta möjlighet att byta skola eller klass. Vi har tagit reda på hur du går tillväga för att lyckas byta.

Olika i kommunerna

Först och främst är det bra att veta att du inte kan lyssna på kompisar i andra städer som bytt klass. Alla kommuner har nämligen olika regler när det kommer till att byta skola eller klass. För vissa är bytet enklare, för andra svårare.

Prata med en vuxen

Ta hjälp av din klasslärare, mentor, kurator och även rektorn på din skola. Berätta hur läget ligger till. Är de snälla hjälper de dig att byta, annars får du själv kontakta en ny skola.

Finns det plats?

I grund och botten beror beslutet om du får byta eller inte på om det finns plats i en annan klass eller skola som du vill byta till. Är klassen full kan bytet bli svårt.

Byta mitt i terminen

Vissa kommuner har satt stopp för att byta klass eller skola mitt i terminen. Ring din kommun, oftast har kommunen eller staden du bor i en hemsida, till exempel ”göteborg.se” där du kan hitta ett nummer till växeln. Berätta att du vill byta skola, så kopplar de dig till rätt person.

Finns ingen lag

Om du bara vantrivs i din skola, utan att till exempel bli mobbad så finns det tyvärr ingen lag som säger att du måste få byta. Det är upp till din skola och skolan du vill byta till att avgöra.

Om du utsatts för mobbing

I grundskolan finns det däremot en lag som säger att kommuner är skyldiga att ta emot elever som utsatts för exempelvis mobbning.

Omval i gymnasiet

De flesta kommuner erbjuder ett omval efter att du börjat på ditt gymnasieprogram, alltså att du får byta klass och välja om program eller skola. Här gäller det att prata med din studie- och yrkesvägledare om du är osäker på något, hen har koll.

Innan du byter

Skriv en lista med för- och nackdelar som ett byte skulle skapa och väg dem mot varandra. Ibland kan ett skolbyte ta mer energi än du får tillbaka och det kan vara jobbigt att komma in i gemenskapen även i den nya klassen.

Ge dig inte

Om du gärna vill byta, stå på dig! Även om lärarna inte alls tycker att du verkar vantrivas så har de inte en aning om hur du känner inuti. Om din rektor inte är hjälpsam, ring då till kommunen eller skolorna du vill byta till. Till slut vill någon hjälpa dig.

Läs också:
16 trendiga plagg att bära första dagen i skolan
Så får du tillbaka pluggmotivationen
FRIDA-Hanna var ensam i skolan: ”Jag hatade mig själv”

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL