Vikky föddes som kille: ”Det var svårt att våga erkänna att jag är trans”

Vikky föddes som kille: ”Det var svårt att våga erkänna att jag är trans”

Redan vid fyra års ålder kändes något fel. I 18 år bar Vikky Engdahl på hemligheten – hon var född till pojke men kände sig egentligen som en tjej.

Idag beskriver Vikky Engdahl livet med ett ord: underbart. Så har det inte alltid varit. Hösten 1994 föddes en pojke. Under hela livet har den här pojken vetat att han innerst inne egentligen är en tjej.

– Jag känner dagligen att det är väldigt tråkigt att inte vara född som biologisk tjej direkt. Mycket av det jag har fått uppleva hade jag troligtvis sluppit om jag bara hade haft turen att födas som tjej, säger Vikky.

Under 18 år visste alltså Vikky att hon egentligen var en tjej och en dag stod hon inte längre ut. Hon berättade för sina föräldrar, som tog beskedet bra. Kort efter påbörjades utredningen och 2015 fick Vikky diagnosen transsexuell.

– Det kändes fantastiskt bra, men samtidigt är det provocerande att någon skulle känna till min könsidentitet bättre än jag. Jag visste att jag var transsexuell redan när jag kom till transutredningen, det ska inte behöva ta två och ett halvt år att bekräfta något som jag

alltid har vetat.

I två års tid har hon nu ätit kvinnliga könshormoner, något hon kommer att behöva göra för resten av sitt liv. Det har gett, och kommer att ge, en hel del förändringar.

– Jag har fått en inåtgående midja, rumpan har fått en annan form, jag har fått bröst och magen har blivit plattare. Mentalt är jag nästan jämt glad istället för långvarigt deprimerad, men jag får humörsvängningar ibland och blir väldigt arg utan anledning.

I takt med att hormonerna verkar mer och mer förändras också känslorna.

– Jag gråter mycket lättare än förut och känslorna känns ännu starkare än tidigare. Ett exempel är att jag igår nästan grät till Roxette och för några veckor sedan av Tomas Ledin.

I samma veva som hon fick diagnosen transsexuell ändrade hon namn till Vikky.

– Många har fortfarande svårt att säga rätt pronomen, eftersom jag inte klär mig som en stereotypisk tjej utan gillar mina linnen, skjortor och blusar. Det är jättejobbigt när någon säger fel och ofta orkar jag inte rätta dem heller.

Vikky förklarar att det tar lång tid innan hon liknar en kvinna fullt ut.

– Jag ser androgyn ut och då är det svårt att veta vad jag har för könsidentitet på grund av det. Men det blir garanterat bättre i framtiden när mitt utseende har ändrats ännu mer av hormonbehandling. Det tar ett tag och det gäller att ha tålamod.

Vikky är fullt medveten om att många vänner som är transsexuella har fått ta mycket skit, men hon har lyckligtvis inte stött på många fördomar på grund av sin könsidentitet. Däremot får hon en del intima frågor.

– Många är fixerade vid könskorrigerande operationer och är nyfikna på hur jag ställer mig till något sådant. Jag har enbart fått ett fåtal elaka kommentarer för att jag är transkvinna. Till exempel att jag alltid kommer att vara man och Facebook-inlägg där folk reagerat på mina bilder med skrattande smileys och liknande.

Att själv acceptera att Vikky fötts i fel kön har inte varit lätt.

– Det har varit den svåraste biten för mig, att våga erkänna och acceptera att jag är trans. Inget jag överhuvudtaget ville, men något som jag inte kunnat springa ifrån, hur mycket jag än försök.

Nu väntar Vikky på klartecken från socialstyrelsen att få tillstånd att operera sitt könsorgan, så att det liknar och fungerar som ett kvinnligt.

– Idag mår jag underbart bra. Att sakta kunna älska den personen jag ser i spegeln och trivas med sin kropp gör otroligt mycket. Dessutom har jag många nya underbara vänner som finns där när jag behöver dem.

Psst! Vill du läsa mer om Vikky kan du kolla in hennes Faceboook-sida här.

Läs också:
Fråga FRIDA: Vad händer i kroppen under puberteten?
Sju saker du borde göra om du får ångest
FRIDA-Hanna var ensam i skolan: ”Jag hatade mig själv”

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: Privat