Du har säkert fått höra någon gång att du har pratat i sömnen, och visst är det väldigt jobbigt att höra? Genast börjar man fundera på vad man kan ha sagt, det är ju inte jätteroligt om du exempelvis har råkat avslöja dina djupa känslor för en crush!
Läs mer: Bevisat: Smarta personer är uppe längre på kvällarna
Glädjande nog så visar flera studier att det du säger när du sover oftast inte är något intressant. Vanligtvis handlar det bara om osammanhängande och korta meningar, som tar dig ungefär en till två sekunder att säga. Skönt, va?!
Att prata i sömnen kan du göra både när du befinner dig i REM-sömnen (när dina ögon rör sig snabbt), men också när du inte är i REM. Under REM-sömnen så drömmer du, och då brukar det du säger vara kopplat till det du drömmer om. Du kan också prata i sömnen precis innan du vaknar, eftersom ”pratfunktionen” börjar vakna till liv i hjärnan.
Läs mer: Därför ger din kropp ifrån sig pinsamma ljud
Forskning har visat att yngre barn oftast pratar mer i sömnen, och att vi pratar mindre ju äldre vi blir. Samma sak gäller för sömngående och gnisslande tänder. Om du ofta pratar i sömnen under vuxen ålder så kan det exempelvis bero på stress.
Läs mer:
Därför gör det så sjukt ont att få papercut på fingret
Därför drömmer du om sex ibland
11 saker du bara måste veta om muspruttar
Foto: IBL