Allt om fisar

Därför fiser du så mycket – trots att du inte vill

Att fisa kan kännas så pinsamt att du vill gräva ner dig i ett hål och aldrig mer komma fram. Men både du och dina kompisar fiser faktiskt minst 15 gånger per dag.

Vi vet att detta inte är vad du vill höra, men det är fakta: du måste fisa för att kunna må bra. När du äter eller dricker någonting är det näst intill omöjligt att inte samtidigt också svälja luft. Så mycket luft att människan i genomsnitt fiser 15 till 20 gånger om dagen.

Men varför luktar fisarna ibland sjukt illa och ibland inte alls?

Stanken kommer från svärmar av bakterier som finns inuti vår mage. När vår kropp gör om mat till näringsämnen skapas en bi-produkt av svavelväte och utgör samma stank som kommer från ruttna ägg.

Vi människor är olika och reagerar på olika livsmedel. Medan vissa får mer stinkande bakterier av laktos, så reagerar en annan på fruktos (som finns i päron och lök bland annat) och en annan får stinkande fisar av raffinos (som finns i bönor, broccoli och blomkål). Det sägs dock att det finns ett livsmedel som inte ger någon person fisar, nämligen ris.

Om du känner dig orolig för att du jämt fiser bör du uppsöka en vårdcentral. Men kom ihåg att gasbesvär nästan aldrig på en sjukdom om symtomen bara består av att du har gas i magen, och om de lindras när du rapar eller pruttar.

Så nästa gång du får ont i magen för att du håller inne en fis inför din crush, tänk på att luften måste komma ut förr eller senare. Gå iväg och braka loss, efteråt kommer du att må så mycket bättre.

Läs mer:
Det här händer i kroppen när du hoppar över att äta mat
10 saker som händer i kroppen när du blir kär
Sju saker som händer i kroppen när du har sex

Källa: seventeen.com, livesience.com, 1177 vårdguiden
Foto: IBL