10 tips för att välja rätt gymnasium

10 tips för att välja rätt gymnasium

Gymnasievalet kan kännas som livets viktigaste (och svåraste!) val. Vi ger dig tio tips som hjälper dig på vägen.

1. Du kan välja om (och om) igen

Det är inte hela världen att välja fel. Det första valet gör du under vintern och under våren bekräftar du det eller gör nya val. Känns det inte bra när du har börjat skolan kan du byta då också.

2. Välj det du verkligen vill

Det är ett viktigt val att göra och det kan kännas tryggare att följa med sina gamla vänner men i en gymnasieklass är alla nya och vill lära känna varandra. Nya kompisar får du alltid, men det kan vara svårare att plugga någonting du inte trivs med – bara för att någon annan tycker det är kul.

3. Gör test

Det finns flera tester på nätet du kan göra för att få tips på vilka program som passar dig. Det kan ge inspiration och kanske någon tanke på ett program du inte tänkt på innan.

4. Försök tänka på vad du vill sen

Kommer du att vilja jobba efter gymnasiet eller tror du att du kommer vilja plugga vidare? Det är alltid bra att ha högskolebehörighet men det kan man få även på ett yrkesprogram. Vill du vara ute i arbetslivet på praktik och jobba mycket praktiskt är ett yrkesprogram ett bra val medan ett högskoleförberedande program är mer anpassat att förbereda dig på hur högskolan fungerar.

5. Om du vill plugga vidare efteråt…

… kolla på universitetsutbildningar och vilka ämnen som krävs för att få behörighet dit och vilka ämnen som ger extra meritpoäng som ökar dina chanser att komma in på universitetet. Du kan i princip alltid välja till flera kurser, så även om du väljer ett yrkesförberedande program får du behörighet till universitetet.

6. Lyssna lagom på dina föräldrar

Dina föräldrar vill ditt allra bästa och har erfarenhet av studier och att göra liknande eller precis likadana val. De kan vara jättebra att prata med men valet är alltid ditt i slutändan och det allra bästa är att välja det som är bra för dig, inte någon annan.

7. Läs på om alla program

Även om du inte skulle vara intresserad av alls av samhälle eller fordon, läs informationen du får. Kanske upptäcker du ett nytt intresse eller ser en inriktning du inte visste fanns? När du har gjort ditt val vet du att du inte har missat någonting och kan känna dig säkrare.

8. Besök skolan

Även om programmet du valt känns bra kan det vara en god idé att faktiskt besöka skolan under öppet hus. Där får du träffa vissa av lärarna på programmet och det är lättare att få en uppfattning om hur det verkligen skulle kännas att plugga där. Lita på magkänslan!

9. Ta kontakt med framtida kollegor

Om du vet vad du vill jobba med i framtiden kan det vara en bra idé att ta kontakt med någon som arbetar med det och fråga dem vad de har för utbildning och vad de känner inför sitt yrke. Det kan ge många tips!

10. Välj det du tycker är roligt

Du ska tillbringa tre år med det du väljer så se till att du tycker att det är roligt för att hålla motivationen uppe fram till studenten. Det kommer också hjälpa dig att få bättre betyg när kurserna känns roligare eftersom det därmed är lättare att fokusera.

Läs mer: 

Test: Vad borde du gå för program på gymnasiet?

Test: Välj en hamburgare och få reda på vilken stad du borde flytta till efter gymnasiet

25 saker bara du som går på högstadiet och gymnasiet förstår

Av: Anna- Sara El Kady Nilsson

Foto: IBL