näthat

Utsatt för näthat? Nytt verktyg gör det enklare att anmäla

Bara för att ett brott sker på internet betyder inte det att det är mindre allvarligt. Men för att hot och hat online ska tas på större allvar måste fler anmäla till polisen. Det digitala verktyget Näthatshjälpen vill underlätta den processen.

Mer än var tionde person i Sverige har någon gång utsatts för näthat – och var tredje ung. Därtill uppger en av fyra internetanvändare att de medvetet väljer att inte uttrycka sina politiska åsikter online av rädsla för hat eller hot. Ny statistik från Statens medieråd visar förvisso att ungas anmälningar av trakasserier på internet ökar – men bara 12 procent av de som anmäler väljer att vända sig till polisen. De flesta anmäler till sociala medietjänster där överträdelserna skett.

Det finns inte ett svar på varför det ser ut som det gör, men att det är både krångligt och tidskrävande att anmäla är säkert bidragande orsaker. Som det ser ut i dag går det nämligen inte att anmäla näthatsbrott på polisens hemsida, och att gå till en polisstation eller ringa till polisen kan kännas både tidskrävande och jobbigt för många.

För att skapa förändring måste alltså förutsättningarna förenklas – och jämlikhetsstiftelsen Make Equal har bestämt sig för att göra slag i saken.

Näthatshjälpen – verktyg mot hot och hat online

För att underlätta processen har Make Equal med hjälp av projektstöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) tagit fram Näthatshjälpen. Det är ett digitalt verktyg med praktiskt information anpassad för de som utsätts eller ser andra utsättas för näthat. Verktyget är också till för företag och organisationer så att de kan få stöd och hjälp i hur man kan arbeta förebyggande mot näthat.

Nu är Näthatshjälpen dessutom uppdaterad med en funktion som möjliggör för digitala polisanmälningar. Tjänsten är enkel att använda och går ut på att man via ett formulär fyller i sin anmälan. Detta tar mellan 15 och 30 minuter, och när man är klar skickas anmälan raka vägen till polisens registratorer.

Ju fler som anmäler desto rättvisare bild av omfattningen av hot och hat på nätet får polisen. Vilket i sin tur – förhoppningsvis – leder till att synen på brott på internet tas på större allvar.

Utsatt för näthat och vill anmäla, eller bara intresserad av att läsa mer om verktyget? Här finns mer information.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Jessica Pamlin om näthatet: ”De säger att jag är skitäcklig”

Bianca Ingrosso slutar blogga efter hatet

Nu vet vi – hit kommer Musikhjälpen i år