Polisen Annika: ”Många ungdomar använder droger idag”

Polisen Annika: ”Många ungdomar använder droger idag”

Knark. Något som för många är helt främmande, finns närmre dig än du kan ana. Det menar både narkotikapolisen Annika Ljung och FRIDA-läsaren Ebba.

”Jag har bara provat att röka en gång”. En kommentar som polisen Annika Ljung ofta får höra från unga tjejer på fest. Hon är gruppchef och inspektör på Narkotikagruppen Södermalm och träffar dagligen ungdomar som tar droger.

– Även om sanningen är den att du bara testat att röka den där enda gången på en fest så kommer inte polisen att tro dig. Allt de ser är en person som har använt narkotika, och då har du begått ett brott, för det är olagligt, säger Annika.

Enligt henne är Cannabis den vanligaste drogen bland ungdomar och unga tjejer idag, det som även kallas hasch, marijuana eller ”att röka på”. Vad många inte vet är att drogen kan påverka dig flera år efteråt.

– En del är väldigt mottagliga för droger och känner att de vill ha mer direkt. När du röker cannabis kan du få hallucinationer och det kan sitta kvar och ge utslag efter flera år. Du blir också seg i hjärnan.

Annika berättar att du hamnar i polisens register om du tagit droger. Vilket innebär att du inte kan få körkort och därmed också har svårare att få ett jobb.

Läs också: Meditera mera – övningarna som får dig att stressa ner

Så varför tar ungdomar droger, trots att det är farligt?

– Jag har jobbat med det här i många år och svaret blir allt tydligare. Det är den psykiska ohälsan som blivit för stor hos unga, de mår inte bra och självmedicinerar sig då med droger, säger Annika.

Hon menar att förr såg vi många fulla ungdomar på stan om vi gick ut en natt under helgen. Idag är ungdomarna höga istället.

– Det är många ungdomar som använder droger men också många som inte gör det. Men visst har det blivit vanligare och också sjunkit ner i åldrarna. Ibland tar vi in 12-åringar, där föräldrarna är chockade och anade ingenting.

Idag jobbar Annikas narkotikagrupp med att hitta tjejer som testar att ta droger, och försöka stoppa dem innan de blir beroende. Enligt henne är tjejer betydligt svårare att upptäcka än killar.

– De sminkar sig noga, har svårare för att erkänna att de tagit droger och är duktiga på att ljuga. Det börjar ofta med att de blir bjudna av killar och har svårt att säga nej. Tyvärr blir vissa fast. De tjejer som jag möter idag som är över 18 år och som är heroinmissbrukare, de kommer inte leva tills de är 25 år. Så tragiskt ser det ut idag.

Ebba, 21 år, är en av de tjejer som tog droger för att självmedicinera sig. Hon hade redan som liten känt sig annorlunda mot sina kompisar, hade svårt att koncentrera sig i skolan och kunde inte sitta still.

– Det var först när jag testade att röka hasch en gång med en kompis som jag slappnade av och fick en lugn känsla i kroppen.

Läs också: Att skicka nakenbilder för att skada sig själv (därför gör vi det)

Ebba ville känna känslan igen och började röka på både på fest och ibland hemma på sitt rum. I smyg från föräldrarna.

– En dag i skolan kom min lärare fram och sa att hon märkt att jag behöver extra hjälp med att plugga. Hon nämnde också ADHD.

Därefter gick allt snabbt, Ebba fick göra massor av tester och till slut konstaterade läkare att hon hade diagnosen ADHD, en sjukdom som gör att du får humörsvängningar och koncentrationssvårigheter. Hon fick gå i terapi på Bup och ta tabletter.

– Jag insåg ganska snabbt att jag inte behövde knark för att må bättre, så jag slutade helt och har inte testat igen sedan dess. Det är nästan fyra år sedan. Nu tänker jag på alla andra som mår dåligt helt i onödan, när det finns hjälp att få.

Läs också:
Saga, 15 år, har cancer
12 anledningar till att Isak och Even är relationshipgoals
Sex tecken på att du kan ha ångest

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: Skärmdump Skam