Unga som mördat – nio läskiga brott

Unga som mördat – nio läskiga brott

Vi är vana vid att mördare är vuxna som hamnat fel i livet. Men det finns faktiskt även en hel del barn och ungdomar som skadat och till och med dödat andra människor.

Svenska mord:
Mördar sin storasyster


19-åriga Lottie Nilsson ska ha berättat för sina vänner att hon är rädd för sin 15-årige lillebror. Den 3 augusti 2009 hittas hon död under en hög med bråte i sitt hem och polisen misstänker hennes bror. Lottie ska ha blivit skjuten med två skott i huvudet på nära håll men lillebrodern nekar till brott. En rättspsykiatrisk utredning kommer fram till att han lider av en allvarlig psykisk störning och att det finns en risk för återfall. Han döms därmed till rättspsykiatrisk vård.

Mordet vid busshållplatsen

En fest hålls i ett hus utanför Borås den 7 augusti 2009. 16-åriga Malin Kristiansen och hennes kompisar är på festen. Efter festens slut väntar Malin på nattbussen ihop med en jämnårig kille. Hon ska då ha sagt något som gör honom rasande och han börjar misshandla henne. Han tror att hon är död och bestämmer sig för at ha sex med henne. Efteråt lägger han Malins kropp i en bäck och här dör Malin under natten. 16-åringen dömdes till tre års sluten ungdomsvård.

Svartsjukemordet


Det är skolavslutning år 2009 och 15-åriga Therese Johansson Rojo är på fest med sina kompisar i ett skogsområde i Stockholm. En 16-årig kille på festen följer efter Therese in i skogen och där misshandlar han henne tills hon dör av sina skador. 16-åringen dömdes till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader och det gjorde också hans jämnåriga flickvän. Det var nämligen så att 16-åringen kysst Therese några veckor tidigare och för att få tillbaka sin flickvän efter otroheten bad hon honom att mörda Therese.

Åt på McDonald’s efter mordet


I augusti 2009 lurades 17-årige Adam Berg ut i en skog i Bålsta av två jämnåriga pojkar. De sa att de hade grävt ner två kilo knark men när de kom fram till platsen slog de honom med en hammare och ströp honom. De grävde ner honom och åkte sedan till McDonald’s för att äta hamburgare. Motivet är ännu oklart men ”ouppklarade affärer” tros ligga bakom. 17-åringarna har tidigare dömts för flera grova tortyrliknande misshandlar och dömdes för mordet till sex respektive sex och ett halvt års fängelse.

Mördade för att slippa bli pappa

I maj 2010 hittades 16-åriga Beatrice Fredrixon död i en skogsdunge, hon hade stampats ihjäl. Mördaren, en 16-årig pojke som haft ett förhållande med Beatrice. sa att han var arg på Beatrice för att hon var med barn och inte ville göra abort. Efter mordet visade det sig att Beatrice aldrig hade varit gravid. 16-åringen dömdes till sluten ungdomsvård i tre år.

Mordet på John Hron

14 år gamla John Hron hade under skolåret blivit mobbad för sitt långa hår och hamnat i bråk med en 15-årig nynazist. Den 16 augusti 1995 tältade John och en kompis vd en sjö i Kungälv då plötsligt den 15-årige nynazisten och hans tre kompisar dyker upp. De tvingar John att säga att han älskar nazister men när han vägrar misshandlar de honom. Han lyckas fly och simmar ut i en sjö. Killarna hotar att mörda kompisen om John inte kommer tillbaka. John simmar tillbaka och han misshandlas sedan tills han kastas i vattnet och avlider. 15-åringen och hans tre kompisar döms till fängelse i mellan fyra månader och åtta år. 

Mord runt om i världen:

Tioåringar dödade tvååring

I Liverpool i England år 1993 lurade två 10-åriga pojkar iväg en tvåårig pojke från hans mamma under en shoppingtur i en galleria. På övervakningsbilderna kunde polisen se de äldre pojkarna gå hand i hand med tvååringen. De förde honom till ett järnvägsspår och misshandlade pojken så allvarligt att dödsorsaken inte gick att fastställa. 10-åringarna blev de yngsta dömda mördarna i Storbritannien på över 300 år.

Skolmassaker

16-åriga Brenda Ann Spencer fick ett gevär av sin pappa i julklapp. En måndag 1979 sköt hon med geväret från sitt hus som låg på andra sidan gatan om sin skola. Hon dödade sin rektor och en väktare och skadade sedan ytterligare nio personer, varav åtta elever och en polis. I en intervju med en tidning ska hon ha sagt ”Jag tycker inte om måndagar. Det här livar upp dagen” om motivet till skjutningen. Hon dömdes till minst 25 år i fängelse.

Dödade 6-årig flicka


I Florida år 2001 dödas en 6-årig flicka av en 12-årig pojke. 12-åriga Lionels familj skulle passa den 6-åriga flickan när hennes mamma var iväg. Barnen ska ha brottats när pojken blev för hårdhänt och misshandlade henne så att han spräckte flickans lever och skalle. 12-åringen blev sedan den yngsta personen i modern amerikansk historia som dömts till livstid i fängelse.

Foto: IBL