16-åriga mamman Madeleine: ”Folk tog för givet att jag skulle göra abort”

16-åriga mamman Madeleine: ”Folk tog för givet att jag skulle göra abort”

Det kom som en chock, men hon valde att behålla barnet. För två månader sedan fick 16-åriga Madeleine en dotter. För FRIDA berättar hon om kompisar, pojkvännen och nya tv-serie.

Medan pojkvännen Isaac och kompisarna precis har börjat gymnasiet är Madeleine Stigberg mammaledig till två månader gamla Mileah. Nu kan du följa hennes liv i nya tv-serien Unga mammor som har premiär idag på Viafree. Madeleine levde ett helt vanligt tonårsliv i nionde klass i Stockholm när hon en dag fick reda på att hon var gravid.

Hur upptäckte du att du väntade barn?

– Jag hade inte fått min mens och när jag ändå hade ett graviditetstest hemma så tog jag det. Jag trodde aldrig att testet skulle visa positivt så jag blev helt chockad och bara skrattade. Min pojkvän Isaac var i rummet intill och när jag visade det kunde jag inte sluta fnittra. Jag var verkligen jätteglad. Isak blev också helt chockad, säger Madeleine till FRIDA.

Hur reagerade era familjer?

– De tyckte vi var helt knäppa bara av tanken på att behålla barnet. Min mamma var ung när hon fick mig så hon var den som förstod mest. De flesta andra tyckte vi var dumma i huvudet. Det kändes som att jag inte fick vara glad, alla antog att jag skulle göra abort. För mig har det alltid känts självklart att behålla barnet.

Hur har livet förändrats sedan du blev mamma?

– Jag tycker att jag är samma person, men att någonting har lagts till i livet. Det känns väldigt tryggt att vi är två, Isaac och jag, det är ju inte alla som håller ihop.

Madeleine Stigberg, 16 år,  (till vänster) är aktuell i tv-serien "Unga mammor".

Madeleine Stigberg, 16 år, (till vänster) är aktuell i tv-serien ”Unga mammor”.

Har relationen till Isaac och dina kompisar förändrats?

– Det finns såklart nya saker att bråka om, men jag tycker att det än så länge funkar jättebra mellan mig och Isaac. Vi bor båda hos hans föräldrar. Kompisarna är också stöttande. De går ju i skolan, men vill ofta komma och träffa Mileah.

Har du stött på några fördomar för att du är ung?

– Ja, folk trodde inte att vi skulle klara det. De tyckte att vi är unga och omogna. Samtidigt som jag känner att jag vill bevisa att jag klarar det så bryr jag mig inte så mycket om vad andra tycker.

Vad är det bästa med att vara mamma?

– Det är kärleken till Mileah. Det är en känsla jag inte trodde fanns, det går inte att beskriva. Jag kan sitta och titta på henne och börja gråta när jag förstår att hon är min.

Är det bara positivt att ha blivit mamma?

– Ja. Men det är såklart påfrestande också. Ibland kan hon bli ledsen utan anledning, då känner jag mig hjälplös och otillräcklig. Jag har ju personer i min närhet att ta hjälp av men det har inte gått till den punkten då jag behöver hjälp. Jag har koll på läget.

Läs också:
Angelica blev gravis som 13-åring – här är hennes historia
Niall Horan om att Liam Payne ska bli pappa
Här firar Louis Tomlinson och Briana Jungwirth sonen Freddies 1-årsdag

Foto: Viafree