Sport har alltid varit livet för Isabel Boltenstern, 25 år. Som 16-åring började hon fota det lokala ishockeylagets matcher och som 21-åring fick hon sitt första stora jobb på tv. Utåt sett gick karriären spikrakt uppåt, men prestationsångesten och stressen gjorde att Isabel till slut jobbade sig rakt in i väggen och fick diagnosen utmattningsdepression.
Hur märkte du att du mådde dåligt?
– Våren 2014, när jag hade jobbat som hårdast under ett halvår blev det allvarligt och mitt immunförsvar var helt nedbrutet av stress, jag blev sjuk stup i kvarten. Jag var konstant trött, orkeslös och blev till slut känslokall. Det enda jag brydde mig om var att sköta jobbet, allt annat blev lidande.
Tog läkare dig på allvar?
– Min första läkare ägnade ett halvår åt att ta blodprover utan att hitta något. Han letade efter något kroppsligt svar på varför jag mådde dåligt. Det krävdes att jag bytte läkare för att få reda på att jag var sönderstressad och utarbetad, att jag fått för lite återhämtning och att mitt batteri var slut.
Vad har du mött för fördomar om stress och utbrändhet?
– Den vanligaste fördomen är att de som blir utbrända är ”dåliga på att säga nej”. Men varför säger folk inte nej? Jo, för att de har arbetsgivare som vägrar lyssna på ett nej, vissa känner krav från kollegor och några har haft en uppväxt där prestationskrav har kommit från släkt och omgivning. Det finns många anledningar, men att klandra sig själv för att ha blivit utbränd är ledsamt.
Intervju! Nicole Falciani: ”Jag tyckte att jag var sämst på allt”
Varför blev du sjuk?
– Som sportreporter innebär det långa dagar med mycket resande och du blir ständigt granskad och kritiserad. Förutom det gick jag dessutom runt med en klump i magen för att ingen hade lärt mig hur jag skulle göra mitt jobb, jag fick liksom testa mig fram. Det gjorde att jag kände mig osäker, otillräcklig och onödigt nervös. Jag kände mig aldrig bra nog och jag kände att jag behövde överprestera varje dag.

För mycket jobb och höga prestationskrav ledde till att Isabel Boltenstern blev utbränd.
Hur gjorde du för att komma tillbaka?
– De första månaderna åkte jag hem till mina föräldrar och sov 15 timmar om dygnet. Under mina vakna timmar gjorde jag ingenting eftersom jag var ljudkänslig och inte hade någon koncentrationsförmåga kvar. Att titta på tv gick inte, jag låg i princip och stirrade i taket. Det enda jag orkade var att ta korta promenader med hunden. Efter några månader började jag gå i terapi och insåg att det inte var mitt fel att jag blivit utmattad, att det inte är min personlighet det är fel på.
Hur ser ditt liv ut idag?
– Nu två år senare lever jag ett supernormalt liv. Jag tränar, jobbar, åker på semester, gör YouTube-klipp och umgås med vänner. När jag märker att det blir för mycket inplanerat är jag inte rädd för att varken ringa chefen och be om avlastning eller säga till en kompis att vi får ses en annan dag i stället. Det är en befrielse att vara schysst mot sig själv.
Läs också: Pretty little liars-stjärnan talar ut som sin anorexi
Många av FRIDAs läsare har höga krav på sig själva och är stressade. Hur kan de tänka för att må bättre?
– Först och främst: du behöver inte vara bäst på allt. Jag har lagt så vansinnigt många timmar av mitt liv på att plugga till exempelvis läxförhör i ämnen jag absolut inte bryr mig om och aldrig kommer ha användning av. Jag menar inte att du ska skolka och skita i vissa ämnen, men det är skönt att inte sikta på högsta betyg i allt. Låt oss vara ärliga: om du vill bli frisör går jorden inte under om du ”bara får godkänt” på hemkunskapsprovet.
Har du fler tips?
– Ja, fira de små sakerna! Ofta är vi så hårda mot oss själva och tycker att inget är gott nog, men börjar vi fira små bedrifter blir allt mycket roligare. Om du tycker det är superjobbigt att redovisa inför klassen men gör det ändå så fira att du vågade. Om ditt syskon hatar att vara med på skolidrotten, fira när hen har packat gympapåsen. Det är dags att vi är snällare mot oss själva.
Läs också:
Fifth Harmony: Vi har inte alltid haft bra självkänsla
Därför får du bättre självkänsla av sport
Fem saker du borde säga till dig själv varje morgo
Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:
Skolkuratorn
Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen
Artikeln är en del av FRIDAs kampanj #jaggillarmig – för bättre självkänsla bland tonårstjejer. Delta du också genom att använda hashtaggen #jaggillarmig i sociala medier. Vill du berätta din historia? Mejla [email protected]
Foto: Mattias Bardå/Discovery Networks Broadcast