Därför är det är dags att du slutar be om ursäkt

Därför är det är dags att du slutar be om ursäkt

Har du svårt att säga nej? Nu är det dags för oss tjejer att stå upp för oss själva och sluta säga förlåt. Såhär gör du!

Hur ofta säger du meningar som ”sorry att jag ser ut som skit, men jag hann inte sminka mig!”, ”shit, förlåt att jag missade ditt samtal!” eller ”Förlåt om jag är lite kinkig, men jag har mens”? Att be om ursäkt i förhand för att slippa bli kritiserad eller dömd är tyvärr något som många av oss tjejer gör dagligen. Det menar Jenny Rickardsson som är psykolog på Karolinska Universitetssjukhuset och på Psykologifabriken.

– Du kanske tänker ”shit jag har inte hunnit tvätta håret. Fan alla kommer stirra på mig i klassrummet”. I själva verket är det vanligaste att alla andra också är så upptagna med sig själva att ingen märker något. Om du däremot högt säger ”förlåt, jag hann inte tvätta håret i morse” då kommer alla att se det, säger Jenny.

Läs också: Icona pop listar: 5 saker tjejer inte ska be om ursäkt för

Hon förklarar att förmågan att inte kunna säga nej, att inte stå för sin åsikt och att be om ursäkt inte betyder att din personlighet är sådan, eller att det beror på att du har dåligt självförtroende. Att aldrig våga säga dina åsikter och bara hålla med andra kan däremot leda till att kompisar blir irriterade och osäkra på vem du egentligen är och vad du tycker.

– Folk respekterar din åsikt mer än du tror. Ställ dig framför spegeln, se dig själv i ögonen och säg högt det du önskar att du sagt i en situation. När du sedan testar i verkligheten gör du likadant, med rak rygg, utan att korsa armarna och pratar med hög röst.

Jenny tipsar även om att skriva ner olika scenarion som kan uppstå när du säger vad du tycker. Vad är det värsta och bästa som kan hända?

– Det är vanligt att vara rädd för att bli utskrattad eller förlöjligad. Det är skitläskigt att säga att du inte tycker att killarna i klassen har rätt att skratta åt dig. Men säg det igen trots att du kanske får ännu mer skratt till svar. Du kan inte bestämma vad folk ska tycka, men står du upp för dig själv leder det i längden till att du blir mer respekterad, inte minst av dig själv, avslutar Jenny.

Det finns dock tillfällen då du borde be om ursäkt. Till exempel:

– När du inte kan tygla ditt humör. Ibland säger vi saker i stundens hetta som sårar andra. Guldläge att be om ursäkt.

– När du har fel. Även om du just då var stensäker på att du hade rätt, kan du i efterhand ha fel. Erkänn ditt misstag och be om ursäkt.

– När du skäller ut en kille för att han är…kille. Blivit illa behandlad av flera killar? Alla är olika, killar som tjejer. Säg förlåt om du dömde ut honom baserat på andras personers misstag.

Läs också:
Sju saker du aldrig ska be om ursäkt för
5 saker du borde säga till dig själv varje morgon
Horoskop: Så blir ditt 2017

Foto: IBL