Tips! Så gör du för att bli mer organiserad

Tips! Så gör du för att bli mer organiserad

Vill du bli mer organiserad i vardagen, men vet inte hur? Vi har satt ihop en lista på tio saker du kan göra för att bli mer organiserad.

1. Planera dagen innan

Innan du går och lägger dig kan det vara bra att packa väskan och tänka ut vad du ska ha på dig. Då slipper du morgonstressen och hinner njuta av en god fruksot.

2. Bädda sängen

Att bädda sängen kan låta som en tråkig sak att göra varje morgon, men försök ha det som en morgonrutin. Det ser mycket trevligare ut och hur skönt är det inte att komma hem till ett städat rum?

3. Skaffa dig en kalender

Det är inte lätt att komma ihåg allt, men det underlättar med en kalender. Skriv ner alltifrån ditt skolschema till en träff med en kompis.

4. Skriv listor

Köp ett par post-it lappar och skriv ner det du ska göra under dagen eller saker du inte får glömma.

5. Gör ett schema med tidsbegränsning

Skriv upp alla saker du ska göra under dagen och sätt en tid för när det senast ska vara klart. Vissa människor blir mer effektiva under press, men kom ihåg att inte vara alltför tuff mot dig själv.

6. Gör en sak i taget

Glöm inte bort att du inte kan göra allt på en gång. Gå igenom punkterna i ordning och känn dig nöjd när de bockas av en efter en.

7. Belöna dig själv när du har klarat av något

När du har gått igenom alla saker du skulle göra kan du passa på att belöna dig själv. Ta ett bad, läs din favoritbok eller se ett avsnitt av din favoritserie.

8. Ha alltid med dig en reserv

Glöm inte bort att ta med dig två uppsättningar. Har du ett viktigt prov eller tal i skolan tar du med dig minst två pennor eller ett extra utkast till talet. Då behöver du inte vara nervös att någonting ska gå fel.

9. Kasta onödiga saker

Använder du verkligen allt du har i ditt rum? Förmodligen inte. Kasta det du inte använder. Det kommer att kännas mer städat och fint i ditt rum om inte allt står framme.

10. Städa regelbundet

Det är inte särskilt roligt att städa, men att ha det städat är bland det bästa som finns. Gör städningen till en regelbunden rutin för då blir det inte lika jobbigt när du väl gör det.

Läs mer!
Så städar du ditt rum på tio minuter
Fem saker du borde göra varje söndag för att få en mer effektiv vecka
12 sämsta sakerna med att vara tonåring

Av: Mina Gilbertsson

Foto: IBL