Sju saker du borde göra om du får ångest

Sju saker du borde göra om du får ångest

Det är inget fel med att uppleva ångest, många får det då och då. Det svåra är att vinna över den och må bra igen. Så här gör du!

1. Säg ”lugn”

Det är viktigt att komma ihåg att ångest inte är farligt eller skadar dig. Du kommer varken att svimma, dö eller bli galen. Men känslorna är obehagliga. Försök ta fem djupa andetag samtidigt som du tyst för dig själv säger ”lugn”. Att komma ner i varv hjälper.

2. Red ut känslorna

Vad hände som gjorde att du fick ångest? Sätt dig ner med papper och penna och skriv ner allt du kommer på som kan vara orsaken till din ångest. Hur kände du i situationen när ångesten kom? Hur känner du nu?

3. Motionera

Det kanske känns omöjligt mitt i ångesten, men det hjälper att röra på sig. Att springa, gå till gymmet och styrketräna, boxas, cykla eller städa rummet gör att du får utlopp för stressen som rusar i kroppen.

4. Se dig själv utifrån

Låtsas att en kompis hade känt det du känner. Vad hade du gett henne för råd? Är dina tankar verkligen rimliga, behöver du verkligen stressa upp dig för denna situation? Hur viktigt kommer det du oroar dig för vara om en vecka eller ett halvår?

5. Prata med någon

Tillåt dig själv att sluta skämmas för hur du känner, det är helt okej att känna ångest. Att dölja hur du mår gör ångesten värre. Ta mod till dig och ring en kompis eller någon i familjen och berätta hur du mår. Du är inte jobbig, tvärtom kommer det att hjälpa både dig och personerna i din närhet.

6. Sov regelbundet

För lite sömn är en faktor som kan utlösa ångest. Se därför till att förebygga ångest genom att sova mycket. Känner du att ångesten är på väg kan du koppla i hörlurarna, slå på lugn musik, lägga dig i sängen och vila en stund.

7. Planera mera

Beskriv tyst för dig själv eller skriv ner vad du ska göra härnäst. Var du mitt uppe i något när du fick ångest? När du känner dig redo, gå tillbaka till det du gjorde och fortsätt. Om ångesten blir värre, avbryt och testa något av tipsen ovanför.

Läs också:
Fem saker du aldrig ska säga till någon som har ångest
Kylie Jenner om sin ångest: Jag kunde inte gå ut
Therese Lindgrens fyra bästa råd för att hantera ångest

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL