Tindra, 14 år: Så påverkades jag av min mammas anorexi och bulimi

Tindra, 14 år: Så påverkades jag av min mammas anorexi och bulimi

Att höra sin mamma kräkas på toaletten varje kväll och själv vilja svälta sig är något som 14-åriga Tinda upplevt. Nu berättar hon om livet med en sjuk mamma.

När Tindra, 14 år, föddes var hon som en ängel för sina föräldrar. De hade mist en dotter vid födseln tidigare så Tindra var verkligen en gåva. När familjen tänkte skaffa ett syskon till Tindra gick inte allt som planerat. Tindras mamma fick missfall två gånger, vilket tog hårt på henne. Några år senare kom Tindras efterlängtade lillebror, men han hade kolik och skrek konstant.

– Mamma sov inte och åt inte och kände sig otillräcklig. Pappa jobbade nätter på ambulansen och sov på dagarna, så han kunde inte ta hand om honom så mycket. Mamma dränkte då sin ångest genom att träna och springa.

Sedan blev det bara värre och Tindras mamma utvecklade ätstörningarna anorexi, bulimi och träningsberoendet ortorexi.

– När hon åt på kvällarna var det som att vara med en full person, fast hon var inte full på alkohol utan på mat. När hon ätit klart allt gick hon böjd som en räka in på toa, slängde upp toalocket och drog på vattenkranen på högsta tryck. Jag hör alla matklumpar som ramlar ner i toan och hur hon tar djupa andetag, maten har suttit fast i halsen i några sekunder och hennes fingrar har varit så långt ner att det har tagit henne ett tag att andas, säger Tindra.

Tindra växte upp med en mamma som hade ätstörningar.

Hon fortsätter berätta:

– Det här hör jag i kanske tio minuter. Sedan går hon och borstar tänderna och går och lägger sig utan att säga ett ord. När pappa har jobbat natt så har jag själv fått släcka ner allt och låsa dörren.

Tindra minns än idag den där dagen då hon var åtta år och hennes mamma sa hej då för att åka till en klinik för ätstörningar under en månad.

– När hon åkte var det som att jag blev en ny människa. Jag gick från att vara den lilla söta tjejen som alltid var glad till att vara en tjej som är arg och elak och känner sig ensam.

Men Tindras mamma blev inte frisk där på kliniken. Och några riktiga svar fick åttaåringen inte av de vuxna.

– Jag visste att hon var sjuk för hon såg inte frisk ut, de sa att om hon inte är på det där sjukhuset så kommer hon att dö. Jag blev livrädd, men vem skulle jag säga det till, att min mormor säger att min mamma ska dö? Jag ville inte prata med pappa för jag tyckte att han redan hade så mycket att ta hand om.

Tindra kände inte att någon vuxen riktigt brydde sig i skolan heller. Ingen frågade hur hon mådde.

– Så där stod jag, åtta år gammal med en mamma som var grovt sjuk och en pappa som var stressad och alla andra som trodde att min mamma skulle dö. För att jag själv inte skulle dö av alla tankar så började jag tröstäta. Jag snodde kontanter från mamma och pappa och efter skolan gick jag och köpte godis och gömde det på mitt rum eller åt upp på vägen hem. Jag gick från att vara normalt smal till att bli tjock.

Tindras mamma har aldrig öppet pratat om att hon vill bli smalare, ändå har det varit oundvikligt för Tindra att inte påverkas av mammans sjukdom.

– Hon har kört på tills hon bara blev ben och skin kvar. Hon har sagt några gånger att hon känner sig tjock men då brukar jag säga att om du tycker att du är tjock vad är då jag? För jag är större än henne. Om hon fick dåligt samvete sa hon inte så igen.

Tindra

Mammans ätstörning gjorde att även Tindra fick ett komplicerat förhållande till mat.

Från att ha hetsätit vände Tindra sedan till att under en kort period inte äta alls.

– Jag började svälta för att känna mig duktig genom att jag kunde låta bli att äta frukost, lunch och godis. Mamma såg att jag inte åt och pratade med mig direkt. Idag är jag nöjd med min kropp och det känns verkligen bra.

För att kunna hantera tankarna har det hjälpt Tindra att vara ensam och kolla på serier. När det var som allra jobbigast uppsökte hon föreningen Frisk & Fri som hjälper anhöriga och drabbade med ätstörningar. Där fick både hon och hennes mamma träffas och prata av sig.

Idag är Tindras mamma nästan helt frisk och de har sakta med säkert hittat tillbaka till varandra.

– Jag och min mammas relation är sjukt stark idag. Vi pratar mycket om vad vi har gått igenom och jag tror att alla går igenom en svår period i livet och vi har redan klarat vår. Min mamma råkade få sin period när hon hade fött barn och det är inget jag dömer henne för eller tycker synd om mig själv för heller. Nu kan vår relation bara bli bättre.

Tindras mamma har godkänt att artikeln publiceras.

Läs också:
Tio steg till att älska din kropp
Thomas Sekelius om sin ätstörning
PLL-stjärnan gör film om sin anorexi

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL, Privat