Det var i programmet Malou efter tio som Thomas Sekelius berättade om sina ätstörningar som plågade honom innan han blev Youtube-stjärna. Hans budskap är att varna andra unga, eftersom det började oskyldigt.

Idag gör Thomas succé på Youtube.
2012 led Thomas av ätstörningar och hans besatthet av mat tog över hans liv. Allt började med att han laddade ner en app som skulle hålla koll på hans matintag.
”Ätstörningen gjorde min hjärna helt rubbad”
”Till att börja med ville jag bara gå ner i vikt, så jag tänkte att det fanns en app som man kunde skriva in maten i, hur mycket man äter. Och den skulle räkna ut kalorier. Och det stod i appen vad man skulle äta för att vara frisk. Men på något sätt så blev min hjärna helt rubbad, så började jag tänka att om jag inte äter så mycket och tränar samtidigt, så går jag minus på kaloriintag och går ner snabbare”, förklarar han i intervjun.
Han berättar också om att han led av bulimi.
”Jag tänkte att om jag äter en måltid och sen spyr upp den, så kan jag räkna den som noll igen. Det blev på något sätt logiskt, vilket jag nu tänker tillbaka på och känner – vad sorgligt, för det är ju verkligen inte logiskt alls”, fortsätter Thomas.
Under tiden av ätstörningar fick han flera farliga symptom som han minns tillbaka på. Bland annat tappade han hår, fick en gråaktig hudton, fick sämre tänder och blev insjunken i ansiktet.
Ätstörningen gick över i ett självskadebeteende och Thomas berättar ärligt om hur han skadade sig med rakblad och andra vassa saker för att lindra ångesten.
Thomas fick professionell hjälp från en psykolog och i dag mår han bra igen. Han förklarar också att en del i hans tillfrisknande var när han började gymnasiet och hamnade i en estetisk klass där alla var olika, men väldigt accepterande. Mer sin berättelse vill han belysa problemet med psykisk ohälsa hos unga och uppmuntra andra att söka hjälp.
Läs mer:
Stephanie står upp mot kroppsidealen: ”Jag kommer att lyckas hur jag än ser ut”
Fem saker du borde säga till dig själv varje morgon
10 steg till att älska din kropp
Hit kan du vända dig om du behöver hjälp eller har frågor:
Skolkuratorn
Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen
Se hela intervjun här nedanför!
Foto: TV4/Youtube