Studie visar att Wonder Woman ger tjejer bättre självförtroende

Tjejer känner sig inte alls lika modiga, självsäkra och hörda som killar – och lösningen kan finnas i fler kvinnor i superhjältefilmer som Wonder Woman.

Det kryllar inte av kvinnliga superhjältar i filmens värld, och de som finns har ofta blivit till sexsymboler istället för hjältar. Men enligt en amerikansk studie vill fler se kvinnliga huvudpersoner på film.

I enkätstudien deltog 2 431 tjejer och killar i åldrarna fem till 19 år, och resultatet visar att samtliga – oavsett ålder, kön eller bostadsområde – önskar fler kvinnliga huvudroller i sci-fi- och superhjältefilmer.

Skådespelerskan Robin Wright är en av flera starka kvinnliga karaktärer i Wonder Woman.

Skådespelerskan Robin Wright är en av flera starka kvinnliga karaktärer i Wonder Woman. Foto: IMDB

Tjejerna i studien uppger även att de känner sig mer självsäkra när de ser superhjältar på film som liknar dem.

– Om du inte kan se henne, kan du inte vara henne. Det är dags att utöka vad som syns, och vi hoppas att den här rapporten kan bidra till en förändring i historierna vi ser på film och i tv-serier. Med fler kvinnliga hjältar i filmens värld kan vi superstärka nästa generation kvinnor, säger Sarah Barnett, vd för BBC America om studien.

Big Bang Theory-stjänran Kaley Cuoco ska göra rösten till den kvinnliga superskurken Harley Quinn 2019.

Big Bang Theory-stjärnan Kaley Cuoco ska göra rösten till den kvinnliga superskurken Harley Quinn 2019. Foto: TT

Den senaste tidens starka kvinnokaraktärer som Wonder Woman, Lara Croft, Captain Marvel och den första kvinnliga doktorn i Doctor Who är alltså ett steg i rätt riktning. Det visar inte minst resultatet i den här studien där tjejerna uppger att de inte alls känner sig lika självsäkra, modiga och hörda som killar.

Läs mer:

7 tecken på att din crush förstör ditt självförtroende

Ego-boost tips att ta till när självkänslan är låg

 

Artikeln publicerades först på Femina.