plast i miljön

Ny studie visar: Vi får i oss en tesked mikroplast – i veckan

Mikroplaster kan ge sjukdomar som drabbar nervsystemet och orsaka cancer, hos både djur och människor. Och vi får i oss 5 gram i veckan visar en ny studie. "Vi behöver stoppa plastflödet till naturen", säger Världsnaturfonden nu.

Det har länge pratats om hur plasten vi människor slänger runt oss förstör haven och hotar djurlivet – men ämnet mikroplatser har hamnat lite i skymundan. Mikroplaster kan finnas i alltifrån skönhetsprodukter till julpynt som tillslut hamnar i haven och äts av organismer, som äts av större djur och till sist hamnar i våra egna kroppar.

Med mikroplasten kommer ämnen som kan störa ut hormonerna, och orsaka såväl cancer som sjukdomar som drabbar nervsystemet.

Men exakt HUR mycket plast det handlar om har varit okänt – tills nu.

plast

Ett kreditkort i veckan

En ny studie, gjord på uppdrag av WWF, Världsnaturfonden, visar att i genomsnitt får varje människa på jorden i sig 5 gram mikroplaster varje vecka, vilket motsvarar en tesked, eller ett kreditkort. På ett år blir det cirka ett kvarts kilo.

Studien visar också att varje människa får i sig omkring 2 000 mikroskopiska bitar plast varje vecka, eller åtminstone bitar som är mindre än en millimeter.

Får i oss plast via vattnet

Den största boven för oss människor är vatten – både på flaska och från kranen. Därifrån kommer den största mängden mikroplaster. Men även i livsmedel som skaldjur, salt och öl får vi i oss de giftiga partiklarna.

Plastresterna i vattnet kommer huvudsakligen från industrin, visar studien. De släpps ut ihop med gaser och andra kemikalier och kan i slutändan hamna i grundvattnet.

Forskarnas analys är en skarp signal till världens regeringar att agera för att stoppa plastföroreningarna. Plast är ett problem som förorenar hav och vatten och nu finns det också i människokroppen, genom vattnet vi dricker, maten vi äter och luften vi andas. Vi står inför en plastkris som riskerar att få stora miljö- och hälsomässiga effekter, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Källa: WWF, ABC    Foto: TT

Läs mer:

Rädda miljön – 5 saker du kan göra själv

Sju kändisar som är veganer – och varför

7 anledningar till att Greta Thunberg är världens coolaste tjej