Sofie, 16 år:  ”Därför näthatar jag"

Sofie, 16 år: ”Därför näthatar jag"

Många blir näthatade dagligen. Men vem ligger bakom hatet? Nu berättar Sofie, 16 år varför hon skriver dumma kommentarer på sociala medier.

Ord som är meningslösa för en person kan göra stora hål i hjärtat på en annan. ”Hora”, ”äckel” och ”gå och dö” är bara några av kommentarerna som flödar fritt på sociala medier, varje dag och varje minut.

FRIDA-läsaren Sofie, 16 år, är en av många som någon gång har näthatat en annan tjej. Hon berättar att hon själv var mobbad på mellanstadiet och när hon bytte skola såg hon sin chans att kunna vara vem hon ville.

– Jag gick från att inte ha brytt mig alls om mina kläder till att sätta ihop outfits varje kväll för att vara så snygg i skolan som möjligt.

Sofie berättar att hon i början var väldigt chockad över hur snabbt hon fick kompisar.

– Jag kände att jag hade kunnat göra vad som helst för att ha kvar dem. Så de inte också skulle hitta en anledning att mobba mig.

Läs också: Borde du göra slut med din kompis?

Vad som började med att hon startade ett Instagram-konto för att anonymt kunna följa killar hon var intresserad av, slutade med att hon skrev flera taskiga kommentarer på olika tjejers konton istället.

– Jag började skriva några kommentarer, typ “fan vad ful du är”, på Ask och sedan gick jag över till Instagram, säger Sofie.

Hon vill gärna påpeka att hon inte skriver taskigt till någon som redan är mobbad eller mår dåligt, utan bara till de ”populära” som hon beskriver dem. Kanske för att hon vill ge igen på de som mobbade henne själv?

– Ja, så kan det absolut vara. Jag tror att jag skriver taskiga saker för att själv må bättre, på något sätt. Det låter konstigt, men jag mår faktiskt bättre av det för stunden. Sedan går det ganska snabbt till att jag mår dåligt istället.

När FRIDA frågar om Sofie tycker det är värt att vara taskig för att själv må bättre är svaret nej. Men samtidigt säger hon att det är svårt att sluta.

– Jag är även ganska rädd för att bli upptäckt. Jag har ju hört om skolor som går till botten med nätmobbning och att polisen ibland kan söka upp en och så.

Sedan Sofie började gymnasiet känner hon inte lika stort behov av att nätmobba andra.

Läs också: Kändistjejerna om ångest: ”Jag trodde att jag skulle dö”

– Men jag skriver ibland något taskigt till någon som jag tycker förtjänar det. Om den personen skrivit något taskigt om någon eller kollat snett.

För Sofie har mobbningen handlat om någon slags hämnd, men varför vi väljer att nätmobba någon annan kan ha många olika orsaker. Carolina Engström är tillfällig generalsekreterare på Friends, hon menar att det ofta handlar om osäkerhet.

– Det kan till exempel handla om att du är osäker själv eller om grupptryck från andra. Det kan också handla om en rädsla för att själv bli utsatt om du inte trycker ner andra. På nätet kan det vara svårare att förstå hur ens beteende påverkar andra, eftersom du inte ser reaktionen hos den du utsätter.

Tips från Friends för att sluta nätmobba:

– Fundera på hur ditt beteende påverkar den/de du utsätter

– Kom ihåg att det är den utsattes upplevelse som avgör – om du får någon att känna sig kränkt så har du kränkt dem, oavsett om det var meningen eller inte

– Fundera på varför du utsätter andra – att veta det kan ibland göra det lättare att sluta

– Skriv gärna en lista på vad du vill sluta göra, och fundera på hur du kan undvika att göra de sakerna

– Ingen mår bättre av negativa handlingar, varken du, den du utsätter eller de runt omkring er. Testa en dag att skriva lika många schyssta kommentarer som du tidigare skriva taskiga. Du kommer att bli överraskad över hur bra det känns.

– Be om hjälp från vuxna, gärna både hemma och på skolan.

Läs också:
19 sätt att hantera haters
Nellie Berntsson: ”Inga vänner har stått kvar”
Instagram lanserar ny funktion – för att stoppa mobbning

Foto: IBL