skolever

Skolelever har blivit bättre på matte och naturkunskap

Den senaste undersökningen visar att Sveriges fjärde- och åttondeklassare har blivit bättre i både matte och naturkunskap.

TIMSS är en studie som undersöker elevers kunskaper i matematik och naturvetenskap i årskurs fyra och årskurs åtta. Studien görs var fjärde år och det deltar länder från hela världen. I årets undersökning har 600 000 elever från 57 olika länder deltagit.

Läs mer: Icona Pop: ”Så får du bättre självkänsla i skolan”

De senaste åren har elevers kunskaper i matte och naturkunskap försämrats men nu verkar den trenden ha brutits, skriver SVD. TIMSS undersökning visar nämligen att eleverna blivit bättre i både matte och kunskap.

När det gäller kunskaper i matte i årskurs 8 så placerar sig Sverige på en 19onde plats av 57. Listan toppas av Singapore, Sydkorea och Taiwan.

Matematik årskurs 8

1. Singapore

2. Sydkorea

3. Taiwan

4. Hongkong, Kina

5. Japan

19. Sverige

Undersökningen visade att det inte är några stora skillnader mellan killar och tjejers kunskap i matte. Den visade också att det fanns ett starkt samband mellan elevernas resultat och de resurser de har hemma som böcker, föräldrars utbildning och att man har ett eget rum.

Läs mer:
Skolan: ”Eleverna ska ta med egna pennor och miniräknare”
Nu blir det mer matte i skolan för alla – hiss eller diss?
5 steg för att klara av skolan

Foto: IBL