Husdjur

Skaffa husdjur? 8 saker du måste tänka på först

Har du och din familj tänkt skaffa ett husdjur? Då borde ni fundera över de här sakerna först!

Ett husdjur kommer ge dig ovillkorlig kärlek och många mysiga stunder. Men det tar både mycket tid och kostar mycket pengar. Att skaffa ett husdjur behöver därför funderas igenom. Gå igenom de här punkterna innan ni bestämmer er.

1. Är någon i familjen allergisk?

Har ni testat så att ingen i familjen är allergisk? Det kan låta jobbigt och tråkigt att göra det, men det är faktiskt inte schysst mot djuret om det måste omplaceras för att ni upptäcker att någon i familjen är pälsallergiker. Då är det bättre att ta reda på det innan så att ni istället kan köpa ett allergivänligt husdjur istället.

2. Är dina vänner allergiska?

Du kan tyvärr inte anta att alla dina vänner älskar djur lika mycket som du. Några av dina vänner kan vara allergiska eller rädda för vissa djur. Var beredd på att alla kanske inte kan eller vill komma hem till dig, Ni får helt enkelt ses någon annanstans från och med nu.

3. Hitta den rätta sortens djur för dig och din familj

Även om du har ställt in dig på att skaffa ett visst sorts husdjur betyder inte det att just det djuret är det bästa för dig och din familj. Alla husdjur har olika personligheter och kräver olika mycket skötsel. Gör research om djuret och vad som krävs för att det ska må bra.

4. Överväg att adoptera

Kolla upp om det finns något husdjur som du skulle tänka dig att adoptera. Det kan göra en enorm skillnad för det djuret att få ett kärleksfullt hem.

5. Har ni råd?

Det är dyrt att skaffa ett husdjur oavsett om det är en häst, hund eller tamråtta. Förutom köpet av husdjuret kommer det att kosta att köpa mat, skaffa husdjursförsäkring och eventuella veterinärbesök. Var också beredda på att husdjuret kommer att ta upp mycket plats – inte bara i hemmet utan även i era hjärtan.

6. Husdjuret kommer alltid att komma först

Oavsett vilket väder eller vilka planer du har kommer alltid husdjuret att gå före. Har du skaffat ett husdjur spelar dina planer ingen roll. Måste hunden rastas, kattlådan rensas eller hästbajset mockas måste det gå före allt annat. Även om det känns självklart nu kommer det komma stunder där du önskar att vardagen såg annorlunda ut – var beredd på det!

7. Ändrade semesterplaner

Även om det inte har med ekonomiska skäl att göra kommer det antagligen vara svårt att hitta någon som kan passa djuret under tiden ni är på semester. För att inte prata om hur mycket ni kommer sakna den lilla krabaten!

8. Var bor ni?

Din familjs bostad måste vara någorlunda anpassat till ert husdjur. Det är inte snällt att ha ett husdjur på en för liten yta.

Läs mer!
Test: Vilket husdjur passar dig bäst?
Spana in kändisarnas supergulliga husdjur
Här är robotarna som ska hjälpa oss att prata med djur

Av: Mina Gilbertsson

Foto: IBL