Sju tecken på att du är alldeles för stressad

Sju tecken på att du är alldeles för stressad

Skola, kompisar, höga krav, fritidsaktiviteter... Allt för många ungdomar känner sig stressade. Här är sju tecken på att stressen kan ha gått för långt.

Stress kan få oss att prestera bättre men för mycket stress ger motsatt effekt och kan faktiskt vara skadligt. Om du aldrig ger dig själv tid till återhämtning kan stressen ta över. Här är några av varningssignalerna du behöver ha koll på.

Vill inte gå upp ur sängen

Då menar vi inte att det är skönt med en lång sovmorgon då och då, utan att det värsta du kan tänka dig är att klockan ringer och att du måste gå upp. Att dra täcker över huvudet och ligga kvar hela dagen känns lockande i princip varje gång du vaknar.

Har svårt för att somna

Förutom att du inte vill gå upp ur sängen tar det lång tid innan du somnar. Du ligger och vrider och vänder på dig medan tankarna snurrar runt. Det är helt enkelt svårt att få kroppen att slappna av.

Blir lätt sjuk och är ofta förkyld

När du stressar mycket kan ditt immunförsvar bli 30 procent sämre vilket gör att du lättare smittas av varenda förkylning i din närhet. Många sjukdagar kan alltså vara ett tecken på att du aldrig tar det lugnt.

Glömmer saker

En lite dos stress kan göra att du presterar extra bra på exempelvis en redovnisning framför klassen men att vara utsatt för stress hela tiden gör att du glömmer det du ska hålla koll på. När läxan skulle vara klar, vilken dag du skulle träffa mormor och vad ni skulle äta till middag är sådant du inte minns svaret på.

Känns som att huvudet ska explodera och kroppen är spänd

När vi blir rädda och är på vår vakt spänner vi ofta kroppen automatiskt. Den reaktionen uppstår även när vi blir för stressade och det kan göra att du alltid går runt och spänner dig. Spänningarna vandrar upp mot nacken och hjärnan.

Allt gör dig känslosam

Vi har alla vissa dagar i månaden (hej PMS!) då vi är extra känsliga. Men om du känner att känslorna åker berg och dalbana hela tiden är det någonting som inte står rätt till.

Magen är i obalans

Det kan vara att du inte hinner gå på toaletten tillräckligt ofta, att magen reagerar starkt på viss typ av mat eller att det bara gör väldigt ont. Oavsett vad, så kan magproblem vara kopplade till stress.

Läs också:
Fyra tecken på att du bör kolla upp din mensvärk
Gigi Hadid om sin hemliga sjukdom
Så sjuk är Victoria’s secret-modellens diet (dricker inte ens vatten!)

Foto: IBL

Källa: Seventeen