Bh

Sju tecken på att du använder fel bh-storlek

Visste du att nästan 85 procent av alla tjejer och kvinnor använder fel bh-storlek? Det är med andra ord inte lätt att veta hur en bh ska sitta. Här är sju tecken på att du har fel storlek.

1. Banden halkar ner

Först kan du testa att dra åt dem då de flesta band är justerbara och kan ha blivit utdragna när du tvättat behån. Om de fortfarande ramlar ner kan du behöva gå ner en storlek.

2. Brösten ”väller ut” ur kupan

Ett tecken på att du behöver en större kupstorlek är att brösten inte riktigt får plats så att de antingen ”väller ut” på sidan eller att det blir som fyra bröst i stället för två.

3. Du knäpper behån längst in

Många tänker att det är så den ska sitta men i själva verkar så ska du kunna knäppa behån på de yttersta hakarna när du köper den. På så sätt kan den töjas ut med tiden och du kan då börja använda den längre in.

4. Kuporna är inte fyllda

Om tyget i kupan skrynklar sig eller om du kan stoppa in ett finger mellan bröstet och kupan (som att det är en glipa) så är kupan för stor.

5. Behån går upp på ryggen

När du tittar på din rygg med behån på ska bandet sitta rakt över ryggen. Många har en behå där axelbanden har dragits åt så hårt att den går upp i ryggen. Det är ett tecken på att du har för stor storlek.

6. Tygpartiet mellan brösten nuddar inte huden

Om du känner på tyget mellan brösten så ska det ligga mot huden. Om det finns något mellanrum där så är behån för liten.

7. Du får ont i nacken eller ryggen

Om du inte har rätt storlek så är det lätt hänt att du får ont i rygg och nacke – eftersom den inte ger det stöd som du behöver. Gå till en specialiserad underklädesbutik som kan hjälpa till att mäta ut vilken som är din exakta storlek. Många har en större storlek än de tror.

Läs mer!

16 fantastiska fakta om bröst (som du bara vill veta!)

Därför kan dina bröst göra ont när du har mens

Hur länge växer brösten? Här är svaret!

Foto: IBL