Sju steg till sommarjobb – så gör du

Sju steg till sommarjobb – så gör du

Om du vill tjäna cash i sommar är det dags att söka sommarjobb nu. FRIDA har de bästa tipsen för att kamma hem en anställning.

1. Annonsera

Skriv på sociala medier, fråga runt bland dina kompisar, släktingar och alla andra du kan komma på. Visa att du vill jobba under sommaren och börja sök i god tid.

2. Presentera dig

Om du lämnar ut ditt CV så fråga alltid om du får prata med den som är ansvarig och presentera dig. Sträck fram handen, våga ta plats och berätta vad du kan.

3. Sök själv


Låt inte dina föräldrar ringa arbetsgivare utan ta kontakt på egen hand, såvida det inte är så att de redan känner personen där du eventuellt kan få jobb. På så sätt visar du att du är ambitiös och kan ta eget ansvar.

4. Sänk kraven

Självklart ska du inte jobba gratis eller dygnet runt men ha inte för höga krav vad gäller arbetsuppgifter. Det är svårt att få jobba i klädbutik om man är ung och inte har någon erfarenhet. Var i stället beredd på att exempelvis rensa ogräs och städa.

5. Följ upp

Efter någon vecka kan du höra av dig igen till de arbetsplatser du sökt jobb på. Fråga om de läst ditt CV och hur långt de kommit i anställningsprocessen.

6. Nya vägar

Du är garanterat inte ensam om att söka jobb på stadens kaféer. Fundera på om det finns andra jobb att göra. Din granne kanske behöver hjälp med att måla staket eller ha någon som vattnar blommorna när det är i sommarstugan? Kanske kan du även tänka dig att praktisera för att få fler erfarenheter att skriva i Cv:t.

7. Var förberedd

Alla arbetsgivare älskar när du har koll på deras företag. Om du blir kallad till arbetsintervju så läs på innan och förbered frågor. Visa att du är intresserad och att du kommer vara en tillgång till arbetsplatsen.

Personligt brev och CV?

När du söker jobb är det vanligast att göra det med hjälp av ett personligt ansökningsbrev. I det berättar du om dig själv och vad du kan bidra med till företaget. Tänk på att fatta dig kort, ingen orkar läsa en för lång ansökan. Dina tidigare erfarenheter och utbildningar listar du i ett CV som inte heller ska vara för långt.

Provjobba gratis?

Många arbetsplatser erbjuder ungdomar att provjobba en dag innan de eventuellt blir anställda. Tänk däremot på att du ska få betalt för dessa timmar även om det inte leder till jobb efteråt. Att provjobba gratis är med andra ord samma sak som att vara gratis arbetskraft.

Läs också:
10 sätt att tjäna pengar om du inte har ett sommarjobb
Så mycket tjänar Brooklyn Beckham på sitt sommarjobb
Här är GB:s glassnyheter för 2017

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL