sluta be om ursäkt

7 saker som du ALDRIG ska be om ursäkt för

Ordet ”förlåt” används av många alldeles för ofta, för att ursäkta sitt beteende. FRIDA listar sakerna du måste sluta be om ursäkt för – nu!

1. Att du har mens

Du, och halva världens befolkning, har mens. Det betyder att kroppen funkar som den ska, varför ska vi någonsin behöva säga förlåt för det? Det är ju en bra sak! Så sluta upp med att ursäkta dig för hur du beter dig när det är dags för lingonveckan, det är bara helt normalt och inget att skämmas för.

2. Ditt utseende

Sminka dig för att du tycker det är kul. Fläta håret i trendiga Kylie Jenner-flätor för att du är sjukt snygg i det. Fixa kattklor till naglar a la Zara Larsson eller gör som Kim Kardashian och blek brynen. Det är din kropp och ditt utseende så se till att det är du som bestämmer över det.

3. Att du tar plats

Tar en kille mycket plats anses han ofta ha bra ledarkunskaper men tar en tjej mycket plats anses hon ibland som jobbig och störig. Det här behöver få ett slut nu! Det bästa du kan göra är att inte ge vika för de som tycker att tjejer inte bör ta lika mycket plats som killar. Så girls – våga ta plats!

4. När någon går in i dig på stan

Det var hen som gick in i dig – så varför säger du förlåt? Sluta ta på dig skulden för något du inte gjort. I det här fallet är det väl självklart att det är den andra personen som ska säga förlåt till dig. Ibland blir reflexen till att säga förlåt så lättillgänglig att vi säger det nästan hela tiden – försök att träna bort det! Det är ju inte så värst roligt att vara den som alltid tar smällen.

5. Att du visar känslor

Vem grät inte en skvätt när Zayn Malik lämnade One Direction eller när ditt favoritpar gjorde slut? Våga stå för dina känslor! De är inget du behöver gömma undan eller trycka bort för att hålla en fasad och passa in. Gråt när du är ledsen, känn när det gör ont och brist ut i gapskratt när någon säger något du tycker är kul. Du är du, både i storgråt och glädjetjut!

6. Saker du inte kan kontrollera

Det har hänt oss alla minst tusen gånger: någon du gillar gör något och du tar på dig skulden och säger förlåt. Man tror att du gör hen en tjänst och känner dig till slut nästan skyldig för det som hänt trots att det inte alls var ens fel från första början. Men tro oss, du gör inte någon en tjänst av att ta på dig skulden.

7. Att du vill vara själv

Alla behöver vi lite egentid ibland, det är helt naturligt. Men många får dåligt samvete av att dissa en tjejmiddag eller en morgon på gymmet med syrran för att du tror att det uppfattas som elakt mot hen du ska umgås med. Säg i stället precis som det är. Att du helt enkelt skulle tycka det vore superkul att hänga, bara inte just idag för du behöver andas ut lite på egen hand.

Läs även:
Stjärnskottet Svea om att älska sig själv: “Det har varit en lång väg”
Nu kan du göra din alldeles egen emoji på Snapchat
16 snygga sovplagg som passar perfekt i sommar

Av: Julia Knave

Foto: IBL