saker-som-hander-alla-vid-mens

Sex saker som händer de flesta när de har mens 

Diarré, svårt att sova och ont i brösten. Det finns mängder av jobbiga saker som händer i kroppen när vi har mens.

1. Större sexlust

När det är dags för mens känner sig vissa extra kåta. En av anledningarna till att man kan känna ökad sexlust precis innan och under mens är för att hormonet progesteron produceras i mindre mängd i kroppen då. Detta sänker i vanliga fall sexlusten, men när det utsöndras i lägre mängder blir effekten tvärtom.

2. Diarré

Innan och under mensen, när mensvärken är som värst, är det vanligt att må illa och drabbas av diarré. Diarrén beror på att du har höga halter av hormonet prostaglandin i kroppen, vilket gör mag- och tarmkanalen känslig och orolig.

3. Humörsvängningar

PMS, premenstruellt syndrom får många innan eller under mens. Att träna, sova mycket och stressa ner kan förhindra pms. Vanliga pms-besvär kan vara att du känner dig irriterad, lättretad, orolig, har snabba humörsvängningar, är trött, får svårt att sova och får huvudvärk.

4. Ont i brösten

Att ha ont i brösten dagarna omkring mensen är inget ovanligt. För tidningen Seventeen (https://www.seventeen.com/health/sex-health/a43235/this-is-why-your-boobs-hurt-on-your-period/) förklarar gynekologen Sara Twogood att det handlar om dina hormonivåer och specifikt östrogen och gulkroppshormon. Detta höjs innan mens för att sedan sänkas igen. De som är känsliga för hormonsvängningar kan få ömma bröst då bindväven i dem påverkas.

5. Större bröst 

Av samma anledning som ovan då du får ömma bröst så blir de också svullna. När du är på väg att ha mens och under den första tiden av mensen kan det därför upplevas som om du har större och fylligare bröst än annars.

6. Mensvärk

När du har ägglossning blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. När ingen befruktning sker måste livmodern göra sig av med slemhinnan, vilket kommer ur kroppen ihop med blod. Alltså mens. När livmodern kämpar för att få ut detta drar den ihop sig, vilket ger mensvärk.

Här under berättar fem tjejer om hur det var att få mens första gången.

Läs mer:
Det här är spökmens – och därför får du det
Allt du behöver veta om din menscykel – så funkar det
Så berättar du för dina föräldrar att du har fått mens

Källa: Umo.se, 1177.se.

Foto: IBL