Saga, 15 år: "Det fanns inte på kartan att just jag kunde få cancer"

Saga, 15 år: "Det fanns inte på kartan att just jag kunde få cancer"

Hon levde som vilken tonåring som helst, i alla fall till dagen då hon diagnosticerades som cancersjuk. Det här är storyn om Saga Lundin och den hemska sjukdomen som gör att hon inte vet om hon kommer överleva.

Saga Lundin, 15 år, gick på högstadiet, tränade innebandy och umgicks med kompisar. Så ser hennes liv inte riktigt ut idag. Det var under vårterminen i år som Saga från Uppsala plötsligt drabbades av extrem trötthet. Hon orkade knappt gå till skolan, lektionerna kändes som en evighet och hon kunde somna redan efter middagen en vanlig vardagskväll.

– Saker som är normalt för någon annan blev onormala för mig. Trots att jag ville umgås med mina vänner orkade jag inte det, säger hon.

I samband med tröttheten började hon även få ont i benet.

– Mamma trodde att det kunde vara ärftligt då både hon och mormor ibland kunde känna av samma sak. Men strålningarna ut i benet kom och gick, och med tiden förvärrades smärtan.

De sökte vård och Saga fick gå till en sjukgymnast.

– De menade att strålningarna var ett resultat av överansträngning som berodde på min målvaktsposition i innebandyn, förklarar hon.

Saga-cancer1

Saga fick med sig övningar att göra hemma men en vecka efter besöket hos sjukgymnasten uppstod en svullnad i ländryggsmuskeln som gjorde ont.

– Jag tilldelades färre övningar av sjukgymnasten, men efter att svullnaden inte la sig så skickades jag till en läkare som sa att svullnaden nog berodde på en inflammation.

Trots en antibiotikakur så försvann inte den påstådda inflammationen. Saga fick då en remiss till röntgen där hon skulle röntgas för skolios, krökt ryggrad. När svaren sedan kom tillbaka negativa skickades hon istället på remiss till barnspecialisterna.

– Jag fick träffa en fysioterapeut på barnspecialistmottagningen och åt dessutom smärtstillande dagligen som inte hjälpte.

Saga-cancer2

Efter ett besök på akuten fick Saga tillsammans med sin mamma äntligen träffa en läkare som tog dem på allvar. En magnetröntgen bokades in.

– Två veckor senare röntgades jag. Vi fick vänta två dagar på svaret. De två dagarna var väldigt jobbiga, jag kunde höra på röntgenpersonalens röst hur oroligt de pratade.

Den 18 april i år fick Saga beskedet: hon hade drabbats av osteosarkom, skelettcancer.

– Det kom som en chock för både mig och min familj. Det fanns inte på världskartan att just jag kunde få cancer, något jag fruktat sedan jag var liten. Min värsta mardröm hade plötsligt knackat på dörren.

Saga-cancer3

Saga skrevs in på sjukhuset och cellgifterna sattes igång direkt.

– Behandlingarna har varit riktigt tuffa. Just nu fungerar de inte som de ska och det är en väldigt liten chans att jag överlever.

Det är därför inte lätt att hålla humöret uppe.

– Jag känner mig knäckt och kan inte förstå varför det här har drabbat mig. Min bästa vän på sjukhuset gick precis bort och det känns jobbigt att veta att jag troligen kommer gå i hennes fotspår. Just nu försöker jag bara leva och maxa livet, göra alla saker som gör mig lycklig.

Ljuset i Sagas liv är vännerna och familjen som alltid ställer upp och gör roliga saker med henne.

– Det går inte en dag utan att jag skrattar med deras hjälp. Jag försöker vända allt negativt till något positivt och tänka framåt, även fast det är jävligt svårt vissa gånger. Ibland gråter jag och frågar mig själv varför just jag fick cancer.

Saga-cancer4

Saga är medveten om att folk i sin närhet också mår dåligt av att se henne lida så hon kämpar med de vardagliga sakerna för dem också, och inte bara för sig själv.

– Vissa dagar kan jag knappt se mig själv i spegeln, för det jag ser, ser inte ser ut som jag. Livet rycks ifrån mig och det är inte jag som bestämmer längre, men jag är tacksam för allt och saker som jag tidigare tog för givet betyder väldigt mycket för mig nu.

Läs Sagas blogg här!

Läs också:
Tv-stjärnan: ”Jag blev utbränd”
Thomas Sekelius om sin ätstörning: ”Min hjärna blev helt rubbad”
Nicole Falciani: ”Jag tyckte jag var sämst på allt”

Av: Malin Engelbrektsson

Foto: Privat