tips-soka-praktikplats-jobb

Så söker du praktikplats och jobb – sju smarta tips

Dags att söka praktik eller extrajobb? För att du ska ro hem drömjobbet har vi satt ihop en guide med de bästa tipsen!

Så gör du ett bra CV:

Gör en video

Vem har sagt att ett CV måste vara ett skrivet brev? Gör en video! Ladda ner ett gratis redigeringsprogram på datorn eller i mobilen och gå loss. Filma när du berättar om dig själv eller klipp ihop bilder och skriv ner dina bästa egenskaper.

Hitta dina erfarenheter

Nej, du kanske inte har jobbat på sju olika ställen, du kanske aldrig ens har jobbat i ditt liv! Så vad ska du då skriva på ditt CV? Du kan till exempel skriva att du varit med i elevrådet, kamratstödjarna, varit tränare i någon sport eller är bra på att måla efter att ha hjälpt föräldrarna att måla om hemma. Alla erfarenheter är bra.

Våga skryta

Du är superbra på att vara du! Förminska inte dina kunskaper och dina personlighetsdrag, framhäv dem! Våga skriva att du är självlärd och riktigt grym på att redigera bilder, eller att du har ett extremt bra smaksinne när det kommer till matlagning. Ta för dig, detta CV är ditt och handlar om dig.

Testa: Vad borde du jobba med i framtiden?

Så kontaktar du drömjobbet:

Strunta i vanliga mail

Att skicka ett mail där du berättar vem du är och sedan klistrar in ditt CV sticker inte ut särskilt mycket. Gör en film på dig, klipp ihop ett kollage i bilder eller skapa andra speciella saker som gör att företaget får upp ögonen för just dig. Var inte rädd för att vara lite kaxig! Berätta direkt varför de borde vilja ha just dig.

Ring!

Googla upp numret till arbetsplatsen och ring! Om du kommer till en växel så ber du att få prata med den som har hand om jobbansökningar. Du behöver inte säga så mycket mer än att du vill jobba hos dem. Att du ringer visar tydligt att du är modig och intresserad.

Ännu bättre – gå dit!

Att dyka upp med ett CV är ett tips för den modige. Gå till mataffären, klädbutiken eller biografen du söker jobb på och lämna ett CV till de som är på plats. De ger vidare ditt CV till chefen som kommer att bli nyfiken på vem det var som spontant dök upp tidigare under dagen. Har du tur ringer hen upp redan samma dag!

Sök via sociala medier

Om företagen du söker inte är så aktiva på sociala medier kan du hoppa över detta tips. Men om du till exempel är intresserad av mode och har ett snyggt flöde med kläder på din Instagram är det perfekt att skicka ett dm från ditt Instagram-konto! Har du med din hund på massor av bilder är det superbra att visa upp ditt Instakonto om du söker jobb på ett hund-dagis, och så vidare.

Läs mer:
Det här jobbade kändisarna med – innan de blev kända
Det här borde du jobba med i framtiden – enligt ditt stjärntecken
Test: Vad borde du jobba med i framtiden?

Foto: IBL