sociala-medier-parverkas1

Så påverkas du av sociala medier – och så hanterar du det

Tjugo selfies senare är du nöjd. Du publicerar på Instagram och skrollar i flödet och suckar. Du ser någon som du tycker är sötare än dig. Du har bara fått sju likes. Du raderar bilden.

Såhär ser det ut för mängder av unga tjejer idag. Internet-experten Elza Dunkels har under 17 års tid forskat om barn och ungas internetanvändande och uppmanar dagligen vuxna att ta selfies för att lära sig förstå unga tjejers sätt att uttrycka sig. Enligt henne påverkas tjejer extremt olika av sociala medier. Visst finns det många nackdelar, men Elza menar att vi inte får glömma fördelarna.

– Jag ser övergripande positiva effekter av sociala medier. Internet har varit positivt för de som normalt sett inte har makt i samhället, nämligen unga tjejer. Det pratas nedvärderande om unga tjejer och många lyssnar inte på dem, men på nätet finns det möjligheter för dem att uttrycka sig.

Läs mer: Stephanie står upp mot kroppsidealen: ”Jag kommer att lyckas hur jag än ser ut”

Höjs eller sänks tjejers självkänsla av sociala medier?

– Det är olika, jag kan inte hitta en specifik trend. Det finns både de som mår dåligt, där det blir en inre hets om att uppdatera och att de måste vara snyggast. Det finns även de som balanserar mellan att ha dålig självkänsla i ett ständigt jagande av likes men samtidigt börjar säga ifrån och förstå att det inte betyder allt.

Många läsare i vår undersökning känner stress att uppdatera, vad beror det på?

– Vi tjejer hjälper ju automatiskt till att förhöja stressen för vi blir själva ett verktyg för det här. Vi lägger ut något och får reaktioner omedelbart, det blir som en belöning för hjärnan.

Vad ska vi göra då?

– Försöka att inte ta angrepp personligt, utan förstå att det ingår i ett större system.

Vi lever i ett samhälle där mannen är överordnad och för att det ska fortsätta så krävs det att tjejer känner sig sämre. Där kommer sociala medier in, att kommentera elaka kommentarer och att försöka behaga männen med en viss typ av bilder. Det är inte för att du är ytlig eller vill synas som du lägger ut bilder på dig själv, utan det är vad som förväntas av dig enligt normen.

Vad är det som unga är stressade över när det gäller sociala medier?

– För många handlar det om att duga. Vi behöver bygga upp tjejers självkänsla från grunden, det har ingenting med internet att göra. Killar behöver lyssna på tjejer och inte avbryta dem när de pratar, vilket studier visar att de gör. Det finns mycket att jobba med som inte har med internet att göra men som får effekter på sociala medier. Lägg ut bilder men ta det inte som det viktigaste i ditt liv.

Många säger att tjejer bara vill ha uppmärksamhet, är det så?

– Vissa kallar den yngre generationen för uppmärksamhetsknarkare. Men uppmärksamhet är ett behov som människan har. Barn dör utan uppmärksam, visar forskning. Ändå ses det som fulare än andra behov, ingen klagar ju på vårt behov av att sova till exempel.

Hur vet jag om jag påverkas av sociala medier?

– Det är svårt att analysera sig själv, men det är viktigt att göra det. Var snäll mot dig själv och fråga: ”blir jag mest ledsen av det här eller blir jag mest peppad?”. Om du tänker ”jag kommer aldrig att få göra stand up paddleboard-yoga i motljus” och mår dåligt så kanske du ska avfölja alla yoga-profiler, till exempel. Eller så kan bilderna på havet ge dig drömmar. Du vet bara själv vad du mår bäst av, för alla känner vi olika.

Läs mer:
Kroppshetsen sänkte Ellinors självkänsla: ”Jag fick höra att jag var för smal”
Fem saker du borde säga till dig själv varje morgon
Sara Songbird: ”Jag raggade likes på mina profilbilder”

Av: Johanna Bengtsson.

Foto: IBL