Så många vill inte ha sex när de har mens (och varför du inte behöver tänka så) Så många vill inte ha sex när de har mens (och varför du inte behöver tänka så) Att inte känna sig bekväm med att ha sex under mensen är vanligt. Det visar en ny undersökning!

Har du fått höra av din partner att hen vägrar ha sex med dig när du har mens? Eller känner du dig själv ”äcklig” under den veckan?

Du är inte ensam (även om det självklart inte borde vara så!).

Enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av en menskoppstillverkare så är det närmare 70 procent av kvinnorna i åldrarna 16 till 34 år som har mindre sex när de har mens.

Endast 20 procent av kvinnorna i undersökningen har aldrig avstått från att göra något som de annars brukar göra när de har mens.

Att ha mens påverkar också vad vi tycker om oss själva, 60 procent känner sig nämligen mindre attraktiva när de har mens jämfört med när de inte har det.

Fyra tips om du vill ha sex när du har mens!
1. Det är inte äckligt

Först och främst: prata med din partner om att det varken är äckligt eller farligt om du blöder. Vissa har fobi för blod och ingen ska tvingas till det men det är viktigt att inte se mens som ett tabu. Prata om det för att göra det mer naturligt!

2. Lägg en handduk under er

För att det inte ska bli fläckar i sängen är ett enkelt knep att lägga en handduk under er. Då är det bara att slänga den i tvätten när ni är klara.

3. Använd kondom

Om ni tycker det är lite jobbigt med blod kan ni använda kondom för att minska kladdet (vilket ni självklart alltid ska göra om du inte använder något annat preventivmedel). Då är det bara att dra av den när ni är färdiga utan att din partner har fått massa blod på sig.

4. Smek varandra

Sex behöver inte alltid betyda penetrerande samlag. Om du inte är bekväm med att din partner ska ta på din snippa när du har mens så kan ni testa att hen smeker dig utanför trosorna i stället.

Läs mer!
Sex myter om mens (som inte stämmer!)
Allt du behöver veta om din menscykel – så funkar det
Så tvättar du bort mensfläckar på kläder och lakan

Foto: IBL